Gazdaság

Varga Mihály aláír – több mint 3 millió ember zsebe érezheti meg

varga mihály (varga mihály, )
varga mihály (varga mihály, )

Hétfőn írja alá az idei bérajánlásról szóló megállapodást a nemzetgazdasági miniszter a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek vezetőivel.

A megállapodásban a május 21-én tető alá hozott egyezségnek megfelelően várhatóan nem szerepel konkrét szám az emelés mértékére, csak annyi, hogy az ágazati és helyi bértárgyalásokon arra kell törekedni, hogy 2013-ban éves szinten minden kereseti kategóriában biztosítsák a nettó keresetek reálértékének megőrzését.

Az ajánlással a kormány, a munkaadói és a munkavállalói oldal orientálni szeretné a versenyszférát a bértárgyalásokon. A körülbelül 3 millió 800 ezer magyar foglalkoztatottból 700 ezer embert alkalmaznak minimálbéren és garantált bérminimumon, a többi munkavállaló bérének alakításához az országos bérajánlás adott támpontot az utóbbi több mint 20 évben.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) ülésén május 21-én állapodtak meg az ajánlásban, amelyben ugyanakkor konkrét, az emelés mértékére vonatkozó szám nem szerepel, mivel a több hónapig zajló egyeztetéseken az körvonalazódott, hogy a munkaadói oldal – de elsősorban a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) – nem írja alá a megállapodást, ha számszerűsítik benne az emelést.

A megállapodás szerint a bértárgyalásokon a feleknek az áprilisban benyújtott konvergenciaprogramban szereplő 2013-as gazdasági mutatókat kell irányadónak tekinteniük. Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára a május 21-én úgy vélekedett, hogy még nincs késő ajánlást adni, mivel jelenleg zajlanak a vállalkozásoknál a mérlegzáró közgyűlések, most fogadják el az üzleti terveket, így jó, ha ez a “mankó rendelkezésre áll”.

Az adott évi bérajánlásról az utóbbi 23 évben csaknem mindig az előző év végén állapodtak meg, a minimálbérről és a garantált bérminimumról szóló megállapodással egy időben. 2012 végén azonban nem született bérajánlás, ezt „pótolja” most a kormány, valamint a munkaadói és a munkavállalói oldal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik