Gazdaság

Ennyivel kellene emelnie a munkaadójának az Ön bérét

Már megemelték a béreket, mire sikerült megállapodniuk.

Alig öt hónappal az év kezdete után sikerült végre megállapodni a munkaadóknak, a szakszervezeteknek és a kormánynak, hogy mekkora béremelést ajánlanak idénre: 3,1 százalékot – írta meg a Napi Gazdaság a Czomba Sándor munkaügyi államtitkár sajtótájékoztatóján elhangzottakat.

Mivel az elemzők 2,4 százalékos éves átlagos inflációt jósolnak, ez azt jelenti, hogy – ahol a cég megengedheti magának, hogy betartsa az ajánlást – ott a dolgozók fizetése nemcsak papíron, hanem a szupermarketekben is valamivel többet érhet.

Januárban és februárban (ekkorról van a Központi Statisztikai Hivatalnak adata) egyébként a nemzetgazdaság egészében az ajánlottnál nagyobb fizetésemelés volt: 3,9-4 százalék. Igaz, főként a közszférában emelték a béreket, 4,7 százalékkal keresett többet a 750 ezer közalkalmazott az év első két hónapjában, mint az előző év hasonló időszakában. A versenyszférások fizetésemelése is túlteljesítette az ajánlást, mivel összesen 3,6 százalékkal keresett többet a valamilyen cég vagy vállalkozó alkalmazásában álló 1,8 millió ember.

A versenyszférában ebben az időszakban a nettó bér átlagosan 150 ezer forintra jött ki, míg a közszférában átlagosan 137 ezer forintot keresett egy ember (az emelésekkel együtt).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik