Gazdaság

Kevés az új külföldi befektetés

Zrínyi-nyomda (Zrínyi-nyomda)
Zrínyi-nyomda (Zrínyi-nyomda)

A multik a válság ellenére sem hagyták el Közép-Európát. Magyarországon a legtöbb külföldi tulajdonos ukrán, a jegyzett tőke alapján azonban Kanada vezet nálunk.

Kapcsolódó cikkek

A közép-európai cégtulajdonosi összetételt vizsgálta a Bisnode üzleti információszolgáltató. Kutatásukból az derül ki, hogy Közép-Európában (Csehországban, Magyarországon, Szlovákiában, Szlovéniában) a külföldi befektetők a helyi vállalkozások jegyzett tőkéjének 30-40 százalékát birtokolják (Szlovénia és Lengyelország kivételével, ahol kevesebb, mint a cégek negyedét).

Az úgynevezett adóparadicsomból származó cégtulajdonosok Csehország és Szlovákia esetében a külföldi tőke durván 40 százalékát tartják kézben, míg Magyarországon, Lengyelországban és Szlovéniában csupán 15 százalékát.

A külföldi tulajdonosok közül a legnagyobb jegyzett tőkéjű cégek holland, német és osztrák kézben vannak. A legtöbb helyi céget pedig német, osztrák, ukrán és olasz tulajdonosok tartják kézben a régióban.

Meglepő eredmények

A külföldi jegyzett tőke aránya a cégekben a közép-európai régión belül Csehországban, Szlovákiában (40 százalék) és Magyarországon (32 százalék) a legnagyobb. Ennek oka az lehet, hogy a külföldi befektetők kényelemesnek tartják az Európa szívében lévő területet. A gazdaság fejlettsége, a relatíve stabil politika és a külföldi befektetések ösztönzése miatt megfelelő célpontnak tartják ezt a három országot.

Azonban az új külföldi befektetések aránya alacsony. Így a külföldi tőke ilyen nagy aránya inkább a térségben letelepedett nagyszámú multinacionális vállalatnak köszönhető, akik a válság ellenére nem hagyták el az országokat – állítja az üzleti információszolgáltató cég csehországi elemzője, Michal Řičař a tanulmány eredményeiről.

Magyarországon alacsony az adóparadicsomi tőke aránya

Az úgynevezett adóparadicsomokból származó tőke aránya az összes külföldi tőkéhez viszonyítva Csehországban (43 százalék), valamint Szlovákiában (40 százalék) a legnagyobb. A legalacsonyabb pedig Magyarországon, Lengyelországban és Szlovéniában (kb. 15 százalék).

Az adóoptimalizálás, a vagyonvédelem, a tulajdonosok anonimitása és a kevésbé nehézkes bürokrácia kulcsszerepet játszik az elemzésben szereplő országokban – mondja az elemző. Hozzáteszi, hogy főleg Hollandia és Ciprus szerepel az élvonalban a befektetett külföldi tőke mértékében.

A hazai cégek 91 százaléka belföldi tulajdonban van

A legzártabb gazdaság a külföldi tőke arányának tekintetében Szlovénia, ahol az összes vállalkozás 96 százaléka tisztán belföldi kézben van. A lista Magyarországgal folytatódik (91 százalék), amit Lengyelország (84 százalék), Szlovákia (81 százalék) és Csehország követ (77 százalék).

Az elemző szerint ez alapján egyértelműen kiderül, hogy a földrajzi pozíció, a fejlettség mértéke és a gazdaság nyitottsága eredményezi az országok összekapcsolódását. Más szóval, azok az országok, amelyek kedvező földrajzi adottságokkal rendelkeznek, vonzó befektetési politikát kínálnak a beruházók számára, és ahol nyitottabb és stabilabb a gazdaság, vonzó célpontot jelentenek a nemzetközi befektetőknek.

Magyarországon a legtöbb külföldi vállalkozás ukrán

A Közép-Európában legnagyobb mértékben jelen lévő külföldi tőketulajdonosok „anyaországa” Németország, amit Ausztria, Ukrajna és Olaszország követ. Az egyes országokban azonban eltérőek az arányok. Csehországban például a legtöbb vállalkozás orosz, német és ukrán tulajdonban van. A magyar cégek főleg ukrán, német, román és osztrák tulajdonban vannak.

Lengyelországban is a német tőke a legnagyobb arányú külföldi befektető, ezt követi a holland és a brit tőke jelenléte. A szlovák cégeknél viszont a külföldi tulajdonosok legnagyobb része magyar, cseh és osztrák. A szlovén cégeket erős kötelék fűzi a korábbi Jugoszlávia országaihoz és Ausztriához, valamint Olaszországhoz.

Honnan jön a legtöbb külföldi tőke?

Az öt elemzett országból háromban (Csehország, Lengyelország, Szlovákia) a legnagyobb mennyiségű tőke Hollandiából érkezik, ami nagy arányban köthető a holdingstruktúra kialakításához és az adóoptimalizáláshoz. A németek a második legnagyobb befektetők Lengyelországban, Szlovákiában és Szlovéniában. Magyarországon nagy a szerepe a kanadai, brit és osztrák tőkének is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik