Gazdaság

Új lakást vesz? Százmilliós kockázatot vállal

lakás (lakás, )
lakás (lakás, )

Debrecentől Győrig akadnak olyanok, akiket önhibájukon kívül fenyeget a kilakoltatás. A bank rajtuk vasalná be az ingatlan építtetőjének adott hitelt.

Új építésű lakások gyanútlan vevői könnyen bajba kerülhetnek: ha az építtető nem fizeti banki hitelét, a tartozás a vevőre száll. Bármennyire is bevett gyakorlat, hogy a beruházó banki hitelből finanszírozza az építkezést, tartozását pedig később a lakók fizette vételárból fizeti vissza, a válság ezt a területet sem hagyta érintetlenül.

A bankok ma már igyekeznek a korábbinál jobban bebiztosítani kihelyezett pénzüket, így a legtöbbször eleve olyan nyilatkozatot kérnek a vevőtől, amelyben belegyezik: gyakorlatilag az összes kockázatot ő vállalja. Ha az építtető valamiért nem tud fizetni, bekövetkezhet, hogy a vevőnek se pénze, se lakása nem marad – figyelmeztet az Azenpenzem.hu blog.

Fotó: Northfoto

Elképesztő kockázat

Tény, hogy ott, ahol a bank finanszírozza a kivitelezőt, általában sokkal olcsóbban lehet lakáshoz jutni. Arról viszont, hogy ez mekkora kockázatot rejt, már alig esik szó.

Ha a bank megfelelően kezeli a beruházó kockázatát, és például műszaki ellenőrt alkalmaz, elvileg nem lehet baj, írja a blog egy ügyvédre hivatkozva. Más kérdés persze, hogy a bank beavatja-a a lakásvásárlót az építkezés részleteibe. Az sem túl életszerű, hogy a bank információt adna ki ügyfeléről, az építtetőről.

Drágább, de biztosabb

A kockázatot úgy kerülhetjük el biztosan, ha inkább használt lakást vásárolunk olyan épületben, ahol már végbement a társasházzá alakulás és a betétlapok tiszták.

Az építőipar eredményeit látva ugyanis kimondhatjuk: egyelőre nem látszik talpra állni az iparág. Sorra dőlnek be a cégek, így könnyen előfordulhat, hogy az építtető csődjével valóban a vevő nyakába borul a több százmilliós bankhitel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik