Gazdaság

Nincs munkája? Azonnal adja el a lakását!

eladó lakás (eladó lakás, )
eladó lakás (eladó lakás, )

Két neves közgazdász összefüggést talált a lakástulajdonlás és a magas munkanélküliség közt.

Az ember általánosságban véve szükségszerűen lakik valahol. Egy friss kutatásból azonban az derül ki: nem mindegy, milyen formában – tulajdonosként vagy bérlőként – teszi ezt. Azokban az országokban, ahol inkább az a szokás, hogy az emberek a tőkéjük zömét a lakásvásárlásba fektetik, sokkal magasabb a munkanélküliség.


Lakáshirdetés Budapest belvárosában
Fotó: Kummer János

Andrew J. Oswald és David G. Blanchflower brit professzor szerint a lakóingatlan-tulajdonlás és munkanélküliség kapcsolatát jól illusztrálja Svájc és Spanyolország szélsőséges példája: az előbbinél 30 százalékos lakóingatlan-tulajdonlási arány párosul 3 százalékos munkanélküliségi rátával, az utóbbinál 80 és 25 százalék az arány.

De vajon mi is itt a pontos összefüggés?

Oswald kollégájával precízebb módszerekkel is vizsgálta a kérdést, amerikai adatokon. Az derült ki, hogy a lakóingatlan-tulajdonlás arányának duplázódása együtt jár a tartós munkanélküliség szintjének több mint kétszeresére emelkedésével. Ez a hatás valószínűleg azért áll fenn, mert a lakóingatlan-tulajdonlás rugalmatlanabbá teszi a munkaerőpiacot: csökkenti a munkaerő mobilitását, növeli a munkába jutás idejét és az adott területen kevesebb a foglalkoztató cég – összegzi a Portfolio.hu.

Lehet, hogy a lakásvásárlás állami támogatása csak röghöz köti az embereket, és rontja a piac működését Magyarországon is? Szavazzon!

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik