Belföld

Brüsszel kérte, Orbán teljesíti – mégis lesz Varga-csomag

A Fidesz elnökségi ülése után még bírálták Brüsszelt, majd a kormányszóvivő elárulta, mégis lesz Varga-csomag, hogy elégedett legyen velünk az EU.

A kormány gazdaság- és társadalompolitikájával összeegyeztethető és egyben az Európai Unió számára is elfogadható lépések kidolgozására kérte fel a kormányfő a nemzetgazdasági minisztert azért, hogy Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól – közölte a kormányszóvivő. Giró-Szász András azt mondta: Orbán Viktor is részt vett a Fidesz elnökségi ülésén, amelyen az Európai Unió által javasolt, a túlzottdeficit-eljárással kapcsolatos lépéseket tárgyalták meg.

A párt- és miniszterelnök, egyetértve az elnökség többi tagjával, elfogadhatatlannak tartja azokat a költségvetést érintő lépéseket, amelyeket Brüsszel preferál. A kormány gazdaság- és társadalompolitikájával összeegyeztethetetlenek azok a lépések, amelyeket az unió nyomására több tagállamban végrehajtottak. A magyar kabinet nem hajlandó az eddigi közteherviselés politikáját felborítva a nyugdíjasokra, a bérből és fizetésből élőkre terheket rakni.

Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a kormánypárt elnökségének rendkívüli ülése után azt mondta: a Fidesz elnöksége arra kérte a kormányt, ne engedjen a brüsszeli nyomásnak, mert az Európai Unió visszaél a hatalmával. A megbeszélésen rögzítették azokat a területeket, amelyek módosításába vagy visszavonásába semmiképpen nem egyezik bele a magyar kabinet.

Szó sem lehet a rezsicsökkentés visszavonásáról, a magánszemélyek és a kis- és középvállalkozások adóterheinek növeléséről, a nyugdíjak megadóztatásáról, a nyugdíjemelés eltörléséről, a családtámogatások csökkentéséről és a gyermekek utáni adókedvezmények felülvizsgálatáról sem – sorolta Rogán Antal, hozzáfűzve, hogy a magyar kormányoldal kitart a munkahelyvédelmi akcióterv intézkedései mellett is.

Varga Mihály korábban azt mondta, csak olyan csomagot vállal, amely több előnnyel jár, mint hátránnyal. Olyan csomagnak nincs értelme, amelyik még nehezebbé teszi a kilábalást. Ismerjük az Európai Bizottság álláspontját. Azt mondják, mivel a gazdasági növekedés gyengébb lett annál, mint amire számítottunk, emiatt nem folyik be a tervezett bevétel. Az idő fogja eldönteni, hogy ez mennyire megalapozott.

Az Európai Bizottság minapi prognózisában amúgy egyetlen ajánlást vagy elvárást sem fogalmazott meg Magyarországgal szemben azon kívül, hogy hosszú távon biztosítsa, a hiány 3 százalék alatt marad. Annyit írt, hogy újabb lépések nélkül nem valószínű, hogy tartható a jövő évi deficitcél. Olli Rehn azt mondta, három ország kap zöld jelzést (Románia, Lettország és Litvánia), ők kikerülhetnek a túlzottdeficit-eljárás alól. Magyarország viszont kissé elvétheti a 3% alatti hiánycélt mindkét évben, ugyanakkor a kormány további intézkedéseket hozhat a hiány további csökkentésére.

Összehasonlítva a 2012-es és az idei konvergenciaprogramot, az derül ki, hogy a kormány szerint tavaly óta minden lényeges szempontból rosszabbul teljesít az ország – írta korábban a Költségvetési Felelősségi Intézet ügyvezetője. A 2013-as reálfogyasztás szintjét jelentősen emeli a rezsicsökkentés, de még így is romlottak a fogyasztási kilátások a 2014–2015 évekre. 2010 és 2015 között a GDP reálértéke csak 5 százalékkal emelkedik, vagyis Németországhoz képest ebben az öt évben Magyarország nem konvergál, hanem lemarad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik