Gazdaság

Iskolakezdési támogatás: tankönyvet nem lehet belőle venni

tankönyvek (ingyenes)
tankönyvek (ingyenes)

Az idei évtől tankönyvet nem lehet számlával elszámolni az iskolakezdési támogatásnál. Az utalványokkal viszont nem fizethetnek a szülők, mert ennek hátterét nem alakította ki a tankönyvellátó.

Bár még csak most kezdődött a nyári szünet, a szülők már megkapták a jövő évi tankönyvek befizetéséhez a csekket is tartalmazó számlát. Eddig nem ez volt a rend, nem kellett előre fizetni, hanem az iskolákban a tanévkezdet előtt lehetett megvásárolni a tankönyveket.

Változott az is, hogy a szeptemberi tanévtől bevezették az állami tankönyvterjesztés új rendjét, ami azt jelenti, hogy a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-től (Kello) lehet megvenni a könyveket. A 2013–2014-es tanévtől az elsősök már ingyen kapják a tankönyveket, és a rászorulóknak (például legalább három gyermeket nevelők) is megmarad ez a lehetőség. A többieknek azonban egyelőre fizetniük kell érte.

Előre kell kifizetni a tankönyveket

A gyerekek nevére kiküldött számlákat pedig a szülőknek előre kell kifizetniük. Fizetési határidőként július 31. szerepel. Azonban az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára múlt pénteken felszólította a Kellót, hogy 2013. július 31-ről augusztus 15-re módosítsa a könyvek árának kiegyenlítéséhez megküldött csekkek befizetési határidejét.


Fotó: Kummer János

Szóval legkésőbb eddig kell befizetni a tankönyveket, mert amint a számlán áll, különben nem garantálható, hogy tanévkezdésre megkapják a gyerekek a csomagjukat.

Már nem lehet számla ellenében elszámolni a tankönyveket

A béren kívüli juttatások szabálya lehetővé teszi, hogy a cégek által adható iskolakezdési támogatásból is megvásárolhassák a szülők a tankönyveket. Tavaly még úgy is meg lehetett oldani a dolgot, hogy a szülők megvásárolták az iskolakezdéshez szükséges dolgokat, köztük a könyveket. S aztán a számlákat leadták a munkáltatónak, és az alapján kaphatták meg az iskolakezdési támogatást.

Az idei évtől azonban már csak papíralapú vagy elektronikus utalvány formájában adható a juttatás.

Csak elvileg lehet tankönyvet venni az iskolakezdési támogatásból

A helyzet tehát a következő. Van egy tankönyvszámla, az alján egy csekk. Ezzel szemben áll egy papírutalvány vagy egy cafeteriakártya. Elvileg ezekkel rendezni lehetne a számlát, vagy be lehetne fizetni a csekket. Hiszen az iskolakezdési támogatást fel lehet használni tankönyvvásárlásra.

Gyakorlatilag azonban ez nem lehetséges. Legalábbis az utalványkibocsátó szolgáltatóktól azt az információt kaptuk, hogy (tankönyvvásárlásra) még nincs szerződésük a Könyvtárellátóval.

Még nem szerződtek le egymással

Több kibocsátót is megkérdeztünk, hogy az ő utalványaikkal lehetséges-e a tankönyvvásárlás, de mindnyájan azt válaszolták: még nem. Mert még nincs erre szerződésük, csak a tárgyalásoknál tartanak. Így egyelőre úgy tűnik, nem lehet majd a tankönyveket megvenni sem a Multi-Pay, sem az OTP Pénztárszolgáltató cafeteriakártyáival, sem a Sodexo utalványaival, sem pedig az iskolai Erzsébet-utalvánnyal.

A Sodexónak van ugyan szerződése a Kellóval utalványok beváltására, de ez nem vonatkozik a tankönyvcsomagokra. Az Erzsébet Utalványforgalmazó Kft. pedig azt írta válaszul, hogy tudomásuk szerint a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. eddig nem szerződött le a piacon lévő, iskolai utalványt forgalmazó társaságok egyikével sem.

Az OTP még azt írta, arról tárgyalnak, hogy a tankönyvcsekkeket lehessen majd rendezni a cafeteriakártyájukkal. Arra egyik szolgáltató sem tudott választ adni, hogy vajon a fizetési határidőig szerződést tudnak-e kötni. A Kello által kiküldött papíron egyébként nem szerepel, hogy a könyvcsomagot iskolakezdési utalvánnyal is ki lehetne fizetni.

Úgy tűnik tehát, hogy a tankönyvvásárlás húzós terhén az idén nem fognak tudni segíteni a munkáltatók a dolgozóiknak.

Kérdéseinkkel megkerestük a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-t is, azonban a cikk megjelenéséig nem érkezett tőlük válasz. A Magyar Postától sem jeleztek vissza azzal kapcsolatban, hogy el tudják-e majd fogadni a csekkes befizetésnél a papír vagy elektronikus utalványokat.

Tudnivalók az iskolakezdési támogatásról

A munkáltató gyermekenként és szülőnként a minimálbér 30 százalékáig (29 400 forintig) adhat kedvezményes adózással iskolakezdési támogatási utalványt.  A kedvezményes adóteher az idén már 35,7 százalék (2011-ben még 19,04 százalék volt, tavaly pedig 30,94 százalék). A támogatást mindkét szülő megkaphatja a tanköteles korú gyermeke után, így egy-egy diák iskolakezdését akár 58 800 forinttal is segíthetik a cégek. Az iskolakezdési támogatást az idei évtől csak utalvány formájában adhatják a cégek, számla ellenében megszűnt az elszámolás. Újdonság az is, hogy már nem csak 60 napig használhatóak az utalványok, hanem július 5 és december 31. között lehet velük például írószert, füzeteket, ruházatot vásárolni.

Ahhoz, hogy kedvezményes adózással adjon a munkáltató a dolgozóinak iskolakezdési támogatást, idén is több feltételnek kell teljesülnie. Az egyik, hogy a munkavállaló gyermeke közoktatásban (általános vagy középiskolai oktatásban) kezdje a tanévet 2013 szeptemberében. A másik, hogy csak az a munkavállaló kaphat támogatást, aki a családi pótlékra jogosult szülő vagy e szülőnek vele egy háztartásban élő házastársa.

A feltételeknek megfelelő házastárs viszont akkor is kaphat ilyen juttatást, ha nem ő a vér szerinti szülő. Azonban ha az érintett munkavállaló nem házastársa, hanem élettársa a családi pótlékra jogosult szülőnek, akkor ő nem kaphat támogatást, valamint az is kizáró ok, ha a szülők nem egy háztartásban élnek. Arra a gyermekre sem adható juttatás, aki – bár középiskolába jár – átlépte már a családi pótlékra való jogosultság korhatárát.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint a munkáltatónak nyilatkoztatnia kell a munkavállalót arról, hogy megfelel-e a feltételeknek – figyelmeztet Fata László. Ezért az iskolakezdési támogatás kiadása előtt mindenképpen érdemes minden munkáltatónak begyűjtenie az érintett dolgozó nyilatkozatát. Ellenkező esetben nem állapíthatja meg a kedvező adózás feltételeit. Ez pedig azt jelenti, hogy jelentősen több közterhet kell majd a juttatás után fizetnie a munkáltatónak: 30,94 százalék helyett a juttatás feltételei alapján 51,17 százalékot, vagy bérként adózva közel 100 százalékot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik