Gazdaság

Nem kellett az állami ingyenpénz

penz(960x640)(11).jpg (pénz, )
penz(960x640)(11).jpg (pénz, )

Túlméretezték a bérkompenzáció tízmilliárdos keretét – írja a Napi Gazdaság.

Az előzetes várakozásokkal szemben nagyon kevés munkaadó igényelte a kormánynak a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséhez adott támogatását. Az idei első félévre igényelhető támogatást május 31-ig összesen 3909 vállalkozás kérte – tudta meg a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) a Napi Gazdaság. A legtöbb, 346 kérelem Bács-Kiskun megyéből érkezett. Összesen 58,8 ezer dolgozó béremeléséhez igényeltek mintegy 2,038 milliárd forintot a rendelkezésre álló 10 milliárdos keretből.

A támogatásról szóló alkudozásokon a munkáltatók arra hivatkozva kérték a kompenzációt, hogy a statisztikák szerint több mint 600 ezer minimálbéres dolgozót foglalkoztatnak jelenleg Magyarországon, ezért a leginkább élőmunkaerő-igényes 11 ágazatban a gazdasági válság miatt túlságosan is nagy terhet jelent az emelés mértéke – olvasható a gazdasági lapban, amelynek Zs. Szőke Zsolt, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke azt mondta: még nem tudják, mi okozta a vártnál kisebb támogatásigénylést, de az biztos, hogy a de minimis korlát hatását nem lehetett objektíven megbecsülni. Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke szerint a vártnál kisebb érdeklődésben az is szerepet játszhatott, hogy felülbecsülték a kedvezményezett ágazatokban az érintett dolgozói létszámot és a várható pályázók számát. A 10 fő alatti foglalkoztatóknak nem feltétlenül érte meg a béremelés és járulékterhének kompenzálására szolgáló kisebb összeg miatt az adminisztráció, illetve az is, hogy a munkaadói érdekképviseletek tervével ellentétben utófinanszírozássá alakult a támogatás.

Az NGM tájékoztatása szerint június 21-ig 893 millió forintra kötöttek támogatási szerződést a munkaügyi központok. A támogatás folyósítása a szerződések kötését követően folyamatosan történik. A támogatás felhasználásával a kedvezményezett cégeknek augusztusban kell elszámolniuk. Az NGM szerint a fel nem használt keretből 3 milliárd forintot a munkahelyteremtő támogatás 10 milliárdos keretének megemelésére csoportosítottak át, 5 milliárd pedig a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból visszakerül a központi költségvetésbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik