Gazdaság

Az OTP-nél is drágul a bankolás

OTP-bank(960x640)(1).jpg (OTP, ATM, bank)
OTP-bank(960x640)(1).jpg (OTP, ATM, bank)

Az OTP is áthárítja a tranzakciós illetéket szeptember 4-től.

Az eddigi 87 forint helyett 101 forint lesz a rendszeres utalás, egyéb elektronikus pénzmozgások esetén 3 ezrelékes díjat számolnak fel. A Simple csomagnál megszűnik a 2 ingyenes készpénzfelvétel, és még 6 ezrelékes díjat is felszámolnak. A bank honlapján tudatta, hogy „az egyes közteherviselési kötelezettséget előíró törvények módosításáról szóló 2013. évi CXXIII. számú törvény hatására 2013. augusztus 1-től jelentkező költségnövekedés miatt” bizonyos díjtételeit szeptember 4-től módosítja. Az ügyfelek a módosítás hatálybalépése előtti napig jogosultak a pénzforgalmi szolgáltatásokkal kapcsolatos szerződés azonnali, díj, költség vagy egyéb fizetési kötelezettségmentes felmondására. Ha ezt nem teszik, akkor az OTP a módosítást elfogadottnak tekinti.

Az ATM-ből, postán és bankfiókokban történő készpénzfelvételek díjai 2,56% min. 1.246 Ft-ról 2,86% min. 1.299 Ft-ra emelkednek, míg a külföldi ATM és bankfióki készpénzfelvétel díja 4,75 EUR+1,43%-ról 4,75 EUR+1,73%-ra változik tranzakciónként. A csoportos beszedési megbízás díja 73 Ft helyett 86 Ft lesz, megbízásonként havonta. Vásárlás (pénzbeli ellenszolgáltatás kiegyenlítése) hitelkártyával továbbra is 0 Ft – írja ennek kapcsán a Pénzcentrum, amely mindezt úgy summázza, hogy minden drágul az OTP-nél, de a kártyás vásárlás továbbra is ingyenes. Ezzel talán el is dőlhetett, hogy az talán mindenhol költségmentes maradhat. Rossz hír viszont, hogy a kártyadíjak emelkedésével és az egyéb díjakkal azért mégiscsak többet fizetünk, mint a csomag előtt – teszi hozzá a gazdasági portál.

Az új adók jócskán megdrágítják a bankolást

Mint korábban megírtuk, a tranzakciós adó emelése és a kamatokra kivetett újabb adó miatt költségesebb lehet a bankolás. Minden korosztályban és jövedelmi szintnél forint ezreket lehet spórolni a megfelelő számlacsomag használatával – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből. Az új Varga-csomag része, hogy augusztustól a készpénzfelvétel tranzakciós illetéke duplájára, 0,3 százalékról 0,6 százalékra nő. Más tranzakciós díjak terhei pedig (átutalás, kártyás vásárlás) 0,2 százalékról 0,3 százalékra emelkednek. Emellett 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást is bevezetnek a kamatokra.

Arra számítani lehetett, hogy a bankok tovább fogják hárítani az ügyfelekre a terheket. A bankok döntését a 60 napos bejelentési kötelezettség is sürgeti, hiszen minden, az ügyfél számára kedvezőtlen bankszámla-módosítást 60 nappal a hatályba lépés előtt közzé kell tenni. A 60 napos jogszabályi korlátból adódóan még a leggyorsabban reagáló bankok is egy hónapnyi tranzakciós illetékemelést kénytelenek lesznek saját költségük terhére viselni. Ez a magyarázat a szeptemberi határidőre az OTP-nél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik