Gazdaság

Így tesz be nekünk a tranzakciós illeték

bankkartya-atm(210x140)(1).jpg (atm, bank, bankkártya, pénzfelvét, )
bankkartya-atm(210x140)(1).jpg (atm, bank, bankkártya, pénzfelvét, )

Drágult a bankkártyahasználat és a számlafenntartás, és a kártyás vásárlás sem mindenhol maradt ingyenes. A csökkenő alapkamat miatt pedig csökkentek a lakossági megtakarítások hozamai is.

Ahogy az borítékolható volt, a bankok nem vállalták át az újabb terhet, a tranzakciós illetéket, hanem többnyire az ügyfelekre hárították, ha nem is egyforma mértékben – állapítja meg elemzésében a Protfolio.hu. Miben nyilvánul ez meg?

Van, ahol megszűntek az ingyenes számlák, máshol az ATM-es készpénzfelvételnél tűnt el a díjmentesség lehetősége. A kártyás vásárlás 2 ezrelékes díját viszont úgy tűnik, a nagyobb bankok egyelőre lenyelik. De hogy ez meddig lesz így, az kérdéses, mert számos helyen akciós ez a baráti lépés.

A lap számításai szerint egy átlagos, közepesen aktív ügyfélnek évi 2-3000 forintos, egy nagyobb összegekben tranzakciókat bonyolító ügyfélnek pedig 7-9000 forintos pluszkiadást jelent évente a banki költségek emelkedése.

A másik nem túl jó hír, hogy mivel a jegybanki alapkamat 7 százalékról 5,5 százalékra csökkent tavaly július óta, ez nem hagyta érintetlenül a betéti kamatokat sem. A portál szerint az elmúlt hat hónapban átlagosan 1-1,4 százalékponttal kevesebb hozamot érhetünk el emiatt a megtakarításainkon.

Ha bővebben érdekli a téma, kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik