Gazdaság

Dúsgazdagok, pedig annyit keresnek, mint mi

Videó és számok a csodálatos Sanghajról.

Egy igazi metropolisz lüktetése mindig lenyűgöző, és Sanghaj a világ igazi nagyvárosai között is az egyik legnagyobb. És nagyon él. Ezt mutatja be egy lenyűgöző videó, amit két, Sanghajban élő fényképész készített.

Tűéles time-lapse fényképekkel mutatja be JT Singh és Rob Whitworth, hogyan vált a nappal éjszakára, hogyan kapcsolják le egyesével a felhőkarcolók világítását, s hogy mindebben hogyan élnek az emberek.

Nézze meg, jobb, mint a Baraka képsora New Yorkról!

 

This is Shanghai from Rob Whitworth on Vimeo.

 

 

Sanghaj a topon

Sanghaj Kína legnagyobb városa, akkora, mint 10 darab Budapest: 22 millió ember lakja. A világ kikötője, itt rakják hajóra annak egy jelentős részét, ami Kína végtelen hosszú futószalagjairól lepottyan. Itt van a világ leggyorsabb vasútja, a levitáló Maglev. A világ legmagasabb épületeinek elég jelentős hányada is itt található.


Fotó: AFP

Sanghajról sok embernek a luxus és a csillogás jut az eszébe, ám valójában az életszínvonal meghatározására használt mérőszám, az egy főre eső GDP nagyjából ott is annyi, mint Magyarországon: 12 ezer dollár. (Igaz, az árak egyes termékek esetében jóval alacsonyabbak: vásárlóerő-paritáson mérve körülbelül 5 százalékkal több pénzük van a sanghajiaknak, mint a magyaroknak.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik