Gazdaság

Jó hír: rehabilitálták a Pest megyei disznókat

mangalica (mangalica, )
mangalica (mangalica, )

A vaddisznóknál mutattak ki évekkel ezelőtt sertéspestist két megyében. Emiatt élő sertést sem lehetett szállítani ezekről a területekről. Nemrégiben feloldották a Pest megyei szállítási tilalmat.

A Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága megszüntette a klasszikus sertéspestissel fertőzött területre vonatkozó korlátozó intézkedéseket. Ezzel hazánk teljes területe mentesült a klasszikus sertéspestissel kapcsolatos korlátozásoktól. Az intézkedések feloldásához az Európai Unió hozzájárult, mivel megszűnt a tilalom állat-járványügyi fenntartásának indoka.

Hazánkban az első klasszikus sertéspestises eseteket még 2007 januárjában mutatták ki a szlovák határ közelében kilőtt, illetve elhullott vaddisznókban Nógrád megyében. A betegséget fertőzött vaddisznók hurcolták be Szlovákiából, ahol már évek óta előfordult. 2007 végén a betegség átterjedt Pest megyének a Dunával, a szlovák-magyar határral, az M3-as autópályával és Nógrád megyével határolt területére is.

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A két megyében összesen 268 (Nógrád megyében 120, Pest megyében 148) vaddisznóban mutatták ki a betegséget, az utolsó eset 2009 októberében fordult elő Pest megyében. Az érintett megyék házi sertésállományát sikerült megóvni a betegségtől, a hazai és uniós jogszabályoknak megfelelően azonban – Nógrád és Pest megyében – mégis korlátozó intézkedéseket vezettek be, illetve mentesítési tervet dolgoztak ki a szakemberek.

Az intézkedéseket addig kellett alkalmazni, amíg a laboratóriumi vizsgálatok alapján a betegség jelenlétét egyértelműen ki lehetett zárni. Nógrád megyében 2012 novemberében, Pest megyében 2013. június 14-én szüntethették meg a korlátozó intézkedéseket. Ez gazdasági szempontból különösen jelentős, mostantól minden Pest megyei sertéstartó előzetes vizsgálatok nélkül szállíthat hazánk más megyéibe és más tagországba is élő sertést.

A vadászoknak is kedvez a mentesség. Megszűnt az az előírás, hogy csak előzetes negatív eredményű laboratóriumi vizsgálatot követően használhatják fel, illetve szállíthatják ki a kilőtt vaddisznók testét, illetve húsát a fertőzött területről. A hivatal szerint jelentős eredmény, hogy az EU tagországai közül elsőként hazánknak sikerült a vaddisznóállományt a klasszikus sertéspestistől – a jelentős anyagi ráfordítást és többletmunkát igénylő – orális immunizálás (szájon át felvehető vakcina) alkalmazása nélkül mentesíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik