Gazdaság

Mobilozva öt forint egy e-mail a tengerparton

Csökkent a romaingdíj, elő az okostelefonokat.

Olcsóbb hétfőtől a roaming. A mobilinternetezés díja harmadával, az indított mobilhívás majdnem 15, a fogadott hívás megközelítőleg 10, az SMS-küldés pedig 8,2 százalékkal kerül kevesebbe július 1-jétől az Európai Unión belül.

A kedvezőbb díjszabást már egy esetleges adriai nyaralás során is élvezhetjük, hiszen július 1-jétől Horvátország is az Európai Unió tagja. Ezenkívül olcsóbb árakkal számolhatunk Izland, Norvégia és Liechtenstein területén is.

Ennyivel csökkenek a díjak

A legnagyobb mértékben a külföldről lebonyolított adatforgalom (mobilinternet) kiskereskedelmi ára csökken az Európai Unióban és három másik európai országban: egy megabájtnyi (1024 kilobájt) adatforgalomért a korábbi 259 forint helyett 171,5 forintot kell fizetni. Ha tehát valaki külföldön szeretné leolvasni az e-mailjeit vagy a hazai híreket, akkor ez hétfőtől harmadával kerülhet kevesebbe neki.


Fotó: AFP

A mobiltelefonról indított hanghívások percenként 106,8 forint helyett 91,4 forintba, a fogadott hívások 29,4 forint helyett 26,6 forintba kerülnek majd, a küldött SMS-ek darabára pedig 33,2 forintról 30,4 forintra csökken. A szolgáltatók a feltüntetett összegeknél drágábban nem adhatják szolgáltatásaikat, de előfizetőik érdekében ennél alacsonyabb árakat is alkalmazhatnak.

A Hír24-et is olcsóbban olvashatja!

Egy átlagos, asztali gépre és monitorra készült hírportáloldal képestül, hirdetésestül (utóbbi sok helyet foglal!) 1-2 megabájt. Ugyanezen tartalmak mobil készülékekre optimalizált változatai viszont mindössze ötvened ennyi forgalmat, vagyis 20-40 kilobájtnyit jelentenek.  Ezért ajánlatos mobil eszközökön a mobilra szánt változatot olvasgatni, például a Hír24-en is.

Tehát ha valaki a mobilján olvas híreket, például a horvát tengerparton, akkor egy hír elolvasása az eddig 5-10 forint helyett mindössze 3,4-6,8 forintba kerülhet neki. Hasonló árban lehet az átlagban 10-50 kilobájtos szöveges e-mailek olvasgatása is.

Még olcsóbb is lehet

A júliusi roamingcsökkentésre a Magyar Telekom még rá is licitált, egy nyári akcióval. Ennek igénybevételével még olcsóbb lehet a böngészés, e-mailezés, megosztás és letöltés az EU tagállamaiban és a másik három országban. Napi vagy heti csomagot lehet választani (utóbbit csak a havidíjas előfizetők vehetik igénybe), és persze érdemes azt is mérlegelni, ki mennyi adatforgalmat szeretne egy nap bonyolítani. A kedvezményes roamingdíjak augusztus végéig érhetőek el a szolgáltatónál, és nemcsak a lakossági, hanem az üzleti ügyfeleknek is.

Így is spórolhatunk még a roaminggal

A külföldi mobilhasználat során némi odafigyeléssel sokat spórolhatunk a mobilszámlán. Utazás előtt érdemes tájékozódni saját szolgáltatónk, valamint a célországban működő szolgáltatók roamingdíjairól. Az okostelefonokat és táblagépeket javallt úgy beállítani, hogy ne kapcsolódjanak maguktól a hálózathoz, mert az alkalmazások automatikus frissülése jelentős adatforgalmat generálhat, ami után fizetnünk kell.


Fotó: Northfoto

Az előfizetők védelmét a mobilcégek által alkalmazott automatikus pénzügyi vagy adatforgalmi korlát szolgálja. A limit  80 százalékának elérésekor a szolgáltató tájékoztató SMS-t küld, majd amikor a fogyasztó eléri a 100 százalékos szintet, és nem rendelkezik a szolgáltató felé egyértelműen, hogy tovább kívánja használni az adatroamingot, a szolgáltatás megszakad. A pénzügyi, adatforgalmi korláttal kapcsolatos részletekről a mobilszolgáltató tájékoztat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik