Gazdaság

Háborognak a pénz nélkül maradt hentesek

hentes (hentes)
hentes (hentes)

Különböző kifogások miatt nem fizettek a Németországban dolgozó magyar henteseknek.

Németországban kölcsönzött magyar henteseket egy cég, ám a németek nem fizettek.  „Az embereink egy része minket vádol, hogy nem akarjuk őket kifizetni, és mocskolódnak, meg perrel fenyegetnek. De nekünk nincs takargatnivalónk. Fizetnénk, ha lenne miből. A június első két hetére járó pénzünkből a német csak annyit engedett számlázni, hogy abból legfeljebb az áfát tudjuk befizetni, a fennmaradó 300 euróból 50 munkás kétheti bérére már nem futja” – mondta a hvg.hu-nak Takács Mihály, a németországi munkára henteseket küldő Symplex-Pro Kft. ügyvezetője.

Fotó: AFP/Barbara Sax

A német megrendelők állítólag azért nem fizettek, mert a bérből levonták a hentesek lakhatásánák díját, ami elég magasra sikeredett. Nyolc munkás lakott például egy kétszobás, egyzuhanyzós lakásban – naponta és személyenként 8,50 euróért. A szállásdíjat az előző havi számlával, előre szedték be, a ténylegesnél nagyobb létszám után. A piaci árnál ráadásul jóval magasabb árat számoltak el a védőfelszerelésekért is (kések, lánckesztyűk és mellények használata).

Takács a lapnak elmondta, ha voltak is minőségi kifogások, és „hoztak vissza palettát, hogy formázzák újra a húst”, azokat a dolgozói elvégezték. A kifogások pedig nem voltak olyan mértékűek, hogy akár csak megközelítőleg is hasonló levonással kellett volna büntetni ezért. Ilyen léptékű büntető szankciókat az alvállalkozói szerződés sem tartalmazott.

A cégvezető közölte azt is: évtizedes munkatapasztalattal rendelkező hentesek voltak a csapatban. Azt, hogy nem lehettek annyira rosszak, az is mutatja, hogy többüket marasztalták, maradjanak és szervezzék meg maguk a csapatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik