Gazdaság

Itt az újabb unortodox húzás

Bank (bank)
Bank (bank)

Hírek szerint az egyik nagy hitelminősítő bírálata miatt mégsem lesz a bankoktól átvett önkormányzati hitelek után 7 százalékos adó. Helyette extra soron kívüli tranzakciós adót szednének a bankoktól.

Úgy tűnik, a kormány, illetve a gazdasági tárca letett arról a tervéről, hogy a bankoktól átvett önkormányzati hitelekre egyszeri 7 százalékos adót szedjen be. A napi.hu a Nomura elemzőjétől úgy tudja, ennek oka az, hogy az egyik nagy hitelminősítő kilátásba helyezte, leminősíti Magyarországot, ha marad ez az adó.

A szerdán benyújtott módosító indítvány alapján azonban nem túlságosan örülhetnek a bankok. Ugyanis lesz helyette más, több fizetni valójuk. Az év első hónapjában beszedett tranzakciós adó több mint dupláját (208 százalékát) kell majd leszurkolniuk cserébe az államkasszába. Az eredetileg tervezett sarc 50 milliárd forint lett volna, az új viszont ennek másfélszerese lehet – írta a lap az elemzőcégre hivatkozva.

Az újabb sarc pedig tovább növelheti a kiszámíthatatlanságot, a bankokat visszatarthatja attól, hogy felpörgessék a hitelezést, így tehát a gazdasági növekedés ellenében hathat.

Vagyis visszatért az ad-hoc döntések kora, s az elemző szerint az is kérdés, hogy Varga Mihály hozza-e a gazdaságpolitikai döntéseket. Peter Attard Montalto újabb unortodox lépésekre számít.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik