Gazdaság

Orbán nyerte a menetet

Az uniós pénzügyminiszterek pénteki tanácsülésén jóváhagyták az Európai Bizottság javaslatát: Magyarországgal szemben végre megszüntetik a túlzottdeficit-eljárást.

A Magyarország ellen 2004-ben indított túlzottdeficit-eljárás megszüntetését május 29-én javasolta a pénzügyminiszterek tanácsának az Európai Bizottság, amikor közzé tette ajánlását. A bizottság a jelentésben úgy ítélte meg, hogy Magyarországon a túlzott hiány kiigazítása megtörtént. A pénzügyminiszterek pénteki tanácsülésén pedig Luxemburgban jóváhagyták a bizottság javaslatát: megszüntetik a túlzottdeficit-eljárást Magyarország ellen.

José Manuel Barroso úgy döntött, javasolja a pénzügyminiszterek tanácsának a Magyarország ellen 2004-ben indított túlzottdeficit-eljárás megszüntetését. Fotó: MTI / EPA / Olivier Hoslet

Túlzott deficitről akkor beszélhetünk, ha egy uniós tagország nem teljesíti a maastrichti szerződésben foglalt feltételeket: a költségvetés hiánya kevesebb legyen, mint a GDP 3 százaléka, valamint az állam adóssága kisebb legyen a GDP 60 százalékánál.

Magyarország uniós belépése óta áll túlzottdeficit-eljárás alatt. A megszüntetéshez legutóbb az volt az elvárás, hogy 2012-re a GDP 2,5 százalékára csökkentsük a deficitet, és a következő két évben is 3 százalék alatt tudjuk tartani. A tavalyi évben teljesítettük a feltételt: a hitelesített adatok szerint 1,9 százalék lett a tavalyi hiány. A bizottság most úgy számol, idén 2,7 százalék, jövőre pedig 2,9 százalék lesz ez az adat. Úgy ítélték meg, hogy az államadósság is csökkenő pályára állt Magyarországon, mivel 2010-ben még 82 százalékon állt a GDP-vel szemben, 2012-ben viszont már csak 79,2 százalékon.

Varga Mihály májusban még úgy nyilatkozott az M1-en, hogy az idei hiánycél biztosított, a jövő évi viszont kérdéses. Most hétfőn, amikor bejelentette az újabb adóemeléseket (tranzakciós illeték, távközlési adó, bányajáradék, eho a kamatjövedelmekre), azzal érvelt a Kossuth Rádióban, hogy az intézkedések a jövő évi államháztartási egyenleget is javítják. Hozzátette azt is, hogy ha Magyarország érzékelhetően csökkenteni tudja idei és jövő évi hiányát, akkor elkerülheti Málta sorsát, amely ellen új túlzottdeficit-eljárást kezdeményezett az Európai Bizottság, fél évvel azt követően, hogy egy korábbi eljárás megszüntetéséről döntöttek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik