Gazdaság

Kivonul a Visa Magyarországról?

internet-bankkártya (internet, bankkártya, )
internet-bankkártya (internet, bankkártya, )

A társaság vezetője azt mondja, képtelenek ténylegesen versenyezni, és olyan tényezők miatt veszítették el a piaci részesedésüket, amit nem tudnak befolyásolni és független a teljesítményüktől.

A Visa már tavaly decemberben meglebegtette, hogy kivonulhat Magyarországról. Azzal magyarázták a tervezett lépést, hogy a korábbinál kisebb bankközi jutalék (interchange-díj, IC) miatt másfél év alatt 33 százalékkal, közel egymillió darabbal csökkent a Visa-kártyák száma, és a visszaesés üteme gyorsul. 2010-ben még 32 százalékos részesedésük volt a magyar piacon, jelenleg már 18 százalék alatt vannak, de becsléseik szerint év végére a 15 százalékot sem fogják elérni.


Fotó: Kummer János

A Visa Europe Magyarországért felelős vezetője, Kiss Endre a Napi Gazdaságnak adott interjújában ugyan nem adott egyértelmű választ arra, hogy kivonulnak-e Magyarországról, de ezt nem is zárta ki. Mint elmondta, támogatják a kormányzat törekvését, hogy visszaszorítsák a készpénzhasználatot. Azonban a jelenlegi helyzetben képtelenek Magyarországon ténylegesen versenyezni. Hangsúlyozta, piaci részesedésüket olyan tényezők miatt veszítették el, amelyeket nem tudnak befolyásolni, és amelyek nincsenek összefüggésben a teljesítményükkel sem. Utalt rá, hogy problémájukat részletesen elmagyarázták többek között a kormányzatnak is, s hogy egyértelművé tették, mi következhet, ha nem lesz változás.

A Visának komoly problémát jelent az IC-díjakban fennálló különbség, ami a vezető szerint durva piactorzulást eredményezett. Szerinte erre nincs magyarázat.

Kiss Endre szerint azonnali beavatkozás lenne indokolt, különben a Visa nem fogja tudni újraépíteni magyarországi piacát. Ebből a szempontból kulcsfontosságúnak nevezte, hogy az Európai Bizottság idén nyáron dönthet a fizetési szolgáltatások, köztük a határon átnyúló bankközi jutalékok szabályozásáról. Úgy véli ugyanis, hogy a döntés pozitív hatással lehetne a piacra, a jogbiztonságra, a versenyfeltételekre. Ha bővebben is kíváncsi, kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik