Gazdaság

Fődíjat ért az algás-gilisztás ötlet

Az év legígéretesebb fiatal vállalkozója egy főiskolás ikerpár lett. Az ötletük: a giliszták által termelt humuszt hozták össze algákkal, így jutottak el a bionövénytápszerhez.

Az Életpálya Alapítvány már húsz éve hirdeti meg az év legígéretesebb vállalkozója pályázatot. Az idén a ValóraVáltóra 65-en pályáztak, és tízen jutottak be a döntőbe. A prezentációkra profi szakemberek készítették fel az ifjú vállalkozókat, és az alapítvány később is figyelemmel kíséri a sorsukat. Számos olyan nyereményt osztottak ki, melyek segíthetik majd a vállalkozások elindítását, így például marketingcsomag, arculattervezés, szakkönyvek is voltak a díjak között.


Fotók: Neményi Márton

A zsűri elnöke, a Graphisoft igazgatósági elnöke, Bojár Gábor azt mondta, nem csak az ötleteket akarták díjazni, hanem azt is vizsgálták, elhihető-e, hogy a nyertes meg tudja csinálni az üzletet. Vagyis hogy van-e például kellő piacismerete, partnerismerete, szaktudása, kitartása.

A Shell által felajánlott fődíjat végül Juhász Tamás feltalálónak és ikertestvérének, üzlettársának, Juhász Józsefnek ítélték. Mindketten a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola végzős környezetgazdálkodási agrármérnök hallgatói. A feltaláló Tamás a diplomamunkáját is az Algil (alga+giliszta) fantázianevű bionövénytápszerről írta. A csütörtöki díjkiosztó után beszélgettünk velük.

Meglepődtetek. Nem számítottatok rá, hogy nyertek?

József: Sok olyan ötlet volt, ami szintén nyertes lehetett volna. Úgy látszik, a zsűri most minket talált a legjobbnak. De szerintem mindegyik pályázó megállja majd a helyét vállalkozóként.

Hol hallottatok a versenyről?

Az Életpálya Alapítvány gyöngyösi területi képviselője keresett meg minket. Megtetszett a lehetőség, így pályáztunk.

Honnan jött a vállalkozás ötlete?

Tamás: Egy komposztálással foglalkozó tévéműsorban mutattak be egy hasonló terméket, s nekem rögtön az jutott eszembe, hogyan lehetne átalakítani, továbbfejleszteni. Otthon kezdtem el kísérletezni. Kicsiben működött a dolog, ezért úgy gondoltam, érdemes lenne nagyban is foglalkozni vele. Később a főiskolán folytattuk a kísérleteket, új növényi összetevőket próbáltunk ki, és egyszerűsítettük a gyártási folyamatot. Biztató eredményeket értünk el. Kaptunk egy új terméket, ami ugyan emlékeztet az eredetire, de mégis teljesen más.

Megvan a termékünk, mindketten agrárszakon tanulunk, értünk is hozzá, szeretjük, fél év múlva végzünk… Minden amellett szólt, hogy vágjunk bele a vállalkozásba.

Mennyire egyedi a terméketek?

Bár biotermékek vannak már Európában, de nincs másik ugyanilyen növénykondicionáló, mint a miénk. A vállalkozás elindításának ötlete is úgy jött, hogy a versenytársak termékeit megvizsgálva rájöttünk, betölthetünk egy piaci rést.

Mi hiányzik még ahhoz, hogy piacra lépjetek?

József: Megvan a termék, a dizájn, az arculat. Hiányzik még az engedélyeztetés és az előzetes környezeti hatásvizsgálatok.

Van egy jó terméketek. De hogyan fogtok rá vevőt találni?

A mai rendezvényen is rengeteg érdeklődővel találkoztunk – úgy gondolom, lesz rá kereslet.

A hobbikertészek vagy a nagyüzemek felé nyitnátok inkább?

Tamás: A konyhakertek művelőit és a kis- és nagyüzemeket is szeretnénk megcélozni a termékkel.

Mit gondoltok, menni fog?

József: Sok munka lesz a vállalkozással. Főleg a kapcsolatépítéssel kell majd sokat foglalkoznunk.

Az egyik zsűritag odajött hozzátok az eredményhirdetés után, és azt mondta, mindenképpen keressetek majd egy jó sales-es szakembert a siker érdekében. Ez a gyengétek?

Később biztosan szükségünk lesz egy profi értékesítő szakemberre… De abban bízom, hogy az elején mi is el tudjuk majd látni a feladatot.

Sok észrevételt kaptatok a felkészülés során és a prezentációk után is. Mi az, amit a leghasznosabbnak éreztetek?

Tamás: Az értékesítéssel kapcsolatban kapott ötleteknek örültünk a legjobban, például tippeket kaptunk arra, kiknek lehetne eladni a terméket, hogyan keressük meg a potenciális vevőinket stb.

Mire lenne még szükségetek?

József: Próbálunk befektetőket, támogatókat keresni.

Mire fordítjátok majd a fődíjjal járó félmillió forintot?

Tamás: Ez lesz a vállalkozásunk törzstőkéje. Mire megkapjuk a diplománkat, addigra szeretnénk teljesen előkészíteni a beindítását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik