Gazdaság

Orbán szerint üresből hármasba kapcsoltunk

orbán viktor (orbán viktor)
orbán viktor (orbán viktor)

Megkezdődött a sorozatgyártás az Audi új győri járműgyárában. A kormányfő az Audit méltatta, a konszern vezérigazgatója pedig a győri gyárat az Audi egyik növekedési motorjának nevezte.

Orbán Viktor szerint “az Audi itthon van Magyarországon”. A kormányfő ezzel egyszerre utalt a húsz éve az országnak megszavazott és azóta is élő bizalomra, valamint arra a támogatásra, amelyet az Audi a dunai árvíz károsultjainak nyújt. Egyben köszönetet mondott azért, hogy az Audi Magyarország valódi szövetségese, a magyar emberek valódi barátja. A gyár avatása kapcsán a miniszterelnök emlékeztetett rá, hogy az ország az újraiparosítás éveit éli. A ’90-es években a Gazdálkodj okosan! szabályaival akartunk Monopolyt játszani, majd szembesültünk azzal, hogy a KGST piacain eladható termékeink nyugaton nem kellenek. „Az Audi ezekben a bizonytalan, kockázatos időkben döntött Magyarország mellett.

Az Audi a siker záloga, akár autóról, akár kézilabdáról vagy felsőoktatásról van szó, hiszen a gyár kitermeli magának a jól képzett munkaerőt. Orbán Viktor szerint Magyarország és Győr kiérdemli a bizalmat, hiszen megfelel a legmagasabb színvonalú elvárásoknak is. Az új gyárral újabb 2100 munkahely jön létre, a beszállítók révén pedig további 15 ezer ember megélhetését biztosítja a gyár. Az új üzemcsarnokkal újabb fontos lépést tettünk afelé, hogy Magyarország régiós autóipari központtá váljon – tette hozzá.

A miniszterelnök közölte: a gazdaság a 2010-es állóhelyzetből mára a harmadik sebességi fokozatba kapcsolt. Inen lehet még négyesbe és ötösbe is, hiszen az Audi sem összeszerelő üzemként képzeli el Magyarországot, hanem high-tech cégek sűrű hálójaként, ami pedig jó nekünk, az jó a németeknek. „Ami most történik, jó Németországnak, jó Magyarországnak és jó egész Európának.”


Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Előzőleg Orbán Viktor a magyar műszaki értelmiség napja alkalmából rendezett ünnepi konferencián a győri Széchenyi István Egyetemen azt mondta: a műszaki értelmiségnek egyre inkább kulcsszerepe van az ország felemelkedésében, és ez a szerep erősödni fog a jövőben. „A magyar gazdaság számára a szaktudás, kiemelten a műszaki szaktudás az az erőforrás, amelynek segítségével meg tudjuk valósítani Magyarország újraiparosítását”.

A kabinet azon dolgozik, hogy megteremtse a munkaalapú gazdaság teljes feltételrendszerét. A gazdasági átalakítás jó részén már túl van az ország, a magyar módszereket és eredményeket a külvilág is egyre inkább elismeri. Az a cél, hogy Magyarország Európa kiemelt termelési központjává váljon, és ezen belül az európai autóipar egyik meghatározó centruma legyen – tette hozzá.

Magyarország Németország és Csehország után a harmadik legerősebb ország Európában abból a szempontból, hogy az ipari termelés milyen mértékben járul hozzá a teljes hazai össztermékhez – utalt a statisztikákra a miniszterelnök. Az ipar és az egyetemi világ közötti együttműködés fontosságáról szólva kiemelte a Széchenyi István Egyetem és az Audi közötti kapcsolatot. Ma már az Audiban dolgozó 1331 mérnök közül 539 a győri universitason végzett – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Az Audi AG vezérigazgatója szerint az Audi Hungaria Motor Kft. a vállalatcsoport stratégiai pillérévé fejlődött az elmúlt két évtizedben. “Győri gyárunk az Audi növekedésének egyik motorja” – jelentette ki. Győrt 180 lehetséges helyszín közül választották ki a kilencvenes évek elején. Ideális feltételekre találtak, miután kinőtte területét az ingolstadti gyár. Ebből nőtt ki a kapacitás és az innovációs képesség terén is rohamos fejlődést felmutató győri gyár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik