Gazdaság

Ezt egye, ha nyert a lottón!

lottó (lottó, )
lottó (lottó, )

Magyarország legjobb éttermeinek legdrágább sztárfogásait gyűjtöttük össze. Nyálcsorgatásra és álmodozásra, századik házassági évfordulóra melegen ajánljuk.

Lassan egy évtizede, hogy a magyar éttermi piac megkezdte a felzárkózást a nyugati világhoz, s nemcsak drága, hanem drága, de világszínvonalú fogásokat is elkezdtek kínálni. Ma már két Michelin-csillagos éttermünk is van – a Costes és az Onyx -, s a magyar séfek is egyre több nemzetközi megmérettetésen szerepelnek jól.

Ezért összegyűjtöttük, mire verhetnénk el az örökségünket jó ár-érték arányú éttermezés keretében. Íme a lista.

Az árak szerencsére azért még mindig nem nyugatiak, ami azt jelenti, hogy ha spórol rá egy évig, van rá esélye, hogy megkóstolja Magyarország legdrágább fogását. (Még mindig sok az olyan étterem, amely drága, de a gasztronómia csúcsaira fantáziátlansága vagy minősége miatt nem kerülhetne fel, ezekkel itt nem foglalkozunk. Kiindulási alapnak a Dining Guide idei éttermi toplistáját használjuk.)

Talán nem túl meglepő, de a legdrágább dolog, amit rendelhet, egy 30 grammos kaviár a legismertebb orosz étteremből, az Arany Kaviárból.

Mitől drága?

Általánosságban véve egyébként nem elsősorban az étterem „gasztronómiai rangján” múlik, hogy mi mennyire drága. A Dining Guide által országelsőnek kikiáltott Costes legtöbbe kerülő fogásai például olcsóbbak a legmenőbb fővároson kívüli éttereménél, a székesfehérvári 67 Éttereménél.

A toplista első tíz étterme között ráadásul vannak úgynevezett bisztrók is – ezekben a konyha igényes, de olcsóbb alapanyagokat használ. Ezekben 5-7 ezer forint fölé azért nehéz menni a főfogás kiválasztásánál.

Mint a táblázatból és egy korábbi cikkünkből is kiderül, a ritka, drága importalapanyagokból (speciális marhahús, ritka tengeri halfajták, vadhús) készült ételek a legdrágábbak. Ha kibírjuk homár nélkül, szinte gond nélkül 10 ezer forint/fő/főfogás alatt maradhatunk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik