Gazdaság

Romkocsmaadót vezetne be Rogán

Naponta és vendégenként 20 forintnyi lenne az új sarc a belvárosi szórakozóhelyeken.

Az V. kerületi polgármester pénteken nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amely alapján augusztus 1-jétől vendégenként és naponta 20 forint díjat szednének be a belvárosi szórakozóhelyektől. A törvényjavaslatról Rogán Antal először egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen mondott részleteket.

A javaslat lényege, hogy a azoknak a világörökségi területen működő, szeszes italt kimérő, árusító kereskedelmi, illetve vendéglátó üzleteknek, melyek éjszaka (éjfél és reggel hat óra között) is nyitva tartanak, úgynevezett felügyeleti díjat kell fizetniük majd az önkormányzatoknak.

A felügyeleti díj alapja vendéglátó üzleteknél a működési engedélyben vagy igazolásban meghatározott befogadóképesség, egyéb üzleteknél az alapterület alapján számított 3 négyzetméterenként egy fő. A felügyeleti díjat negyedévente, az azt követő hónap 15-éig kell megfizetni az illetékes önkormányzat erre a célra létrehozott számlájára.

A kereskedelemről szóló törvény módosítása lehetőséget biztosítana az önkormányzatoknak arra, hogy “többletforráshoz jussanak, amelyet kizárólag a lakosságot zavaró tünetek megoldására fordíthatnak” – írta Rogán Antal a javaslat indoklásában.

A javaslat szerint a felügyeleti díjat az önkormányzat az éjszakai nyitva tartással összefüggő közbiztonsági vagy köztisztasági feladatok ellátására fordíthatja.

A javaslat kimondja: az érintett üzletek 24 és 6 óra közötti nyitva tartásához a jegyzőnek a rendőrség szakhatósági hozzájárulásának figyelembevételével kiadott engedélye szükséges. Ennek kiadása előtt a rendőrség vizsgálja a vendéglátó üzlet 24 és 6 óra közötti nyitva tartásának “a közbiztonságra gyakorolt hatását, a személy- és vagyonbiztonsággal kapcsolatos szakkérdéseket, továbbá az üzlet működésével összefüggésben elkövetett jogellenes cselekmények megismétlődésének veszélyét”.

Az engedélyt a rendőrség hivatalból évente felülvizsgálja, illetve lakossági bejelentés alapján is bármikor felülvizsgálhatják.

A díjnak hvg.hu szerint maximuma is lenne: legfeljebb az iparűzési adó 0,5 százalékában határoznák meg a plafont. Egy háromszáz fős vendéglátóhelyen ez havi 180 ezer forintos pluszkiadást jelenthet. A leginkább érintett VII. kerület százmilliós bevételre számít.

Rogán szerint pontatlan megnevezés a romkocsmaadó, mert a felhasználása célhoz kötött lesz. A pénzt az önkormányzatok többek között arra költhetik, hogy például járőr kiküldését kérjék a rendőrségtől vagy közterület-felügyelőket fizessenek, illetve extra takarítást rendeljenek – említ példákat a lap.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik