Gazdaság

Luxus a magyarnak a gyerek

focizik-a-család (foci, )
focizik-a-család (foci, )

Minden második család anyagi megfontolásból vállal kevesebb gyereket. Ha több pénzünk lenne, leginkább több ételt vennénk a gyereknek, és legkevésbé a sportolására költenénk.

Minden második felnőtt vállalna inkább kevesebb gyermeket, hogy jobb anyagi körülmények között nevelhesse fel őket – derül ki a Generali Biztosító 1200 fős reprezentatív kutatásából. A szülőknek csak kisebb része tud rendszeresen félretenni gyermeke számára. A szülők és a gyermeket tervezők is egyetértettek abban, hogy manapság szinte lehetetlen mindent előteremteni a gyermekeknek. A családalapítás előtt állók 40 százalékának vannak félelmei a gyermekvállalással kapcsolatban.

Pénzkérdés? Vagy mégsem?

A kutatásban részt vevők 60 százalékának volt már gyermeke. Akiknek pedig még nem volt, azok közül 57 százalék nyilatkozott úgy, hogy szeretne legalább egy gyermeket. Ötödük (21 százalék) viszont egyáltalán nem tervez gyermeket a jövőben sem.

A leendő szülők 41 százalékának vannak félelmei a gyermekvállalással kapcsolatban, főleg anyagi természetűek. A szülők és a gyermeket tervezők is egyetértenek abban, hogy manapság lehetetlen szinte mindent megteremteni a gyermekek számára. Több mint felük egyetértett azzal, hogy inkább kevesebb gyermeket vállalna azért, hogy a lehető legtöbbet tudja megadni a számukra.

Érdekes azonban, hogy azok, akiknek már volt szülői tapasztalatuk, sokkal inkább gondolták úgy, hogy a gyermekvállalás nem pénzkérdés, mint azok, akik még a családalapítás előtt álltak.


Fotó: Northfoto

Megtakarítás?

A kutatásból kiderült az is, hogy sok szülő nem tud megtakarítani gyermeke számára, akik mégis, azok is maximum 10 ezer forintot. A gyermekvállalás előtt állók ennél bizakodóbbak: 43 százalékuk havonta (legfeljebb) ennyit, további 26 százalékuk pedig még ennél is többet akar félretenni gyermeke jövőjének biztosításához.

Arra a kérdésre, hogy amennyiben jelenlegi anyagi helyzete romlásnak indulna, hogyan finanszírozná gyermekével kapcsolatos kiadásait, a legtöbben azt válaszolták, hogy egyéb kiadásaikat csökkentenék (62 százalék), minden negyedik szülő a megtakarításait használná fel, 12 százalékuk pedig banki kölcsönt venne fel egy ilyen esetben.

Ötvenezer plusz?

Érdekes válaszok érkeztek arra a kérdésre is, hogy mire költené a szülő azt a képzeletbeli plusz havi 50 ezer forintot, amit mindenképpen a gyermekneveléssel kapcsolatosan lehetne elköltenie. A képzeletbeli összegből a szülők gyermekeik étkeztetésére költenék a legtöbbet, átlagosan havi 13 ezer forintot. A sorban a következő a taníttatás, és a megtakarítás a jövőre, egyenként átlagosan majdnem 10 ezer forinttal. A ruházatra átlagosan 8 ezer forintot szánnának, míg legkevesebbet a sportra (5100 Ft) és a gyermekek szórakozására áldoznának (3600 Ft).

Alapozás

„A gyermekvállalás elsősorban nem pénzkérdés, de minden szülő számára talán a legfontosabb, hogy gyermeke biztonságban és jólétben nevelkedhessen, hogy amennyiben teheti, úgy indítsa el gyermekét az önálló élet felé, hogy megalapozza a boldogulását. Aki nem tervez hosszú távra, annak komoly anyagi problémát okozhat egy-egy előre nem látható fontos esemény is, pedig a születéstől kezdve félrerakott havi 10 ezer forint már több milliós segítség lehet a gyermeknek, mire felnő.

A kutatásból is kiderült, egy átlagos magyar család számára komoly nehézséget jelenthet a gyermekneveléssel kapcsolatos kiadások előteremtése, ezért is érdemes már a gyermek születése előtt különböző megtakarítási konstrukciókban gondolkodni. Így az anyagi feszültségek a lehető legkevésbé akadályozzák majd a későbbi gyermekvállalást” – mondta el a cég személybiztosítási igazgatója, Schaub Erika.

Felhívják még a figyelmet kalkulátorukra, melynek segítségével ki lehet számolni, milyen kiadásokra kell felkészülni a különböző életkorokban.

Orbán Viktor néhány napja az InfoRádiónak azt mondta: már az ország többsége érzékeli a családok problémáit. A fiatalok egyre erősebben mondják, hogy ők több gyereket szeretnének, mint amennyit aztán végül vállalnak. Egyre nyilvánvalóbb, hogy ha lenne nagyobb szociális és gazdasági biztonság a fiatalok háta mögött, akkor ez nagyobb családokhoz vezetne. Az ország elég erős már ahhoz, hogy lépni tudjon. A kormányfő azt ígérte, hogy egy okos, gyermekvállalást segítő demográfiai programot indítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik