Gazdaság

A kapuvári hús is „megy a lecsóba”

Kapuvari-husgyar(2)(2)(960x640).jpg (Kapuvári húsgyár)
Kapuvari-husgyar(2)(2)(960x640).jpg (Kapuvári húsgyár)

Írásbeli kérdést intézett Lengyel Szilvia, az LMP országgyűlési képviselője Fazekas Sándor agrárminiszterhez a felszámolás alatt álló kapuvári húsgyár ügyében.

Lengyel Szilvia szerint mára bizonyossá vált, hogy nincs hosszú távú kormányzati elképzelés a magyar húsipar megmentésére. „A felszámolás alatt álló Kapuvári Hús Zrt. a példája annak, hogy a kormány képtelen megoldást találni a húságazat válságára” – írta az ellenzéki képviselő.

A húsosokra súlyos teherként nehezedik a finanszírozás problémája és a feketegazdaság magas részaránya, amely becslések szerint a 30 százalékot is elérheti. Látjuk, hogy a kormány – az önkormányzatok bevonásával – lépéseket tett Gyula, Pápa, Kaposvár tekintetében, de Kapuváron sorsára hagyja a gyár dolgozóit és a termelőket. Összességében a tettek messze elmaradtak az ágazat megmentésére vonatkozó kormányzati ígéretektől – véli az LMP képviselője.

A 400 alkalmazott sorsa kilátástalan a kapuvári gyár nélkül, amely piacot jelentett több száz termelőnek is. Ha nem tesz lépéseket a kormány a helyi munkahelyek megmentéséért, a kapuvári húsüzem könnyen a Fidesz saját Hajdú-Bét ügyévé válhat. Az LMP szerint a fordulathoz a tulajdonosi és termelési szerkezet megváltoztatása szükséges.

A hosszú távú sikeres működés kulcsa a hazai termelők szövetkezeteinek tulajdonszerzése az élelmiszer-feldolgozóiparban. A jelenleg egyre kevesebb kézben csoportosuló ágazat fényévekre van attól a világtól, amelyet a Nemzeti Vidékstratégia vázolt fel – emlékeztetett Lengyel Szilvia.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik