Gazdaság

Ilyenek az Ön esélyei az álláspiacon

álláskereső  (álláskeresők, fiatalok, egyetemisták, )
álláskereső  (álláskeresők, fiatalok, egyetemisták, )

Még a mostani gazdasági helyzetben is jobb diplomásnak lenni, mint szakmunkásnak – mondják a számok.

A kormány nagy erőkkel igyekszik a szakmunkások táborát gyarapítani a diplomások kárára, ami nem biztos, hogy annyira jó ötlet. Nézzük, mi vár azokra, akik megfogadják, amit Orbán Viktor  kormánya sugall, és nem mennek el ködkergető bölcsésznek, hanem „rendes” kétkezi szakmát tanulnak, legalább középfokon.

A magyar gazdaság mostani válságos állapotára az a jellemző, hogy az elsősorban belföldi vevőknek termelő szolgáltatószektor és kiskereskedelem áll. Egyedül az ipar megy, mert ha ott a gyár, akkor még mindig jobb termelni, mint nem termelni. A két szektorról tudni kell, hogy a diplomásoknak nagyobb arányban ad munkát a szolgáltatószektor, mint az ipar, utóbbi esetében ugyanis több a kisebb végzettséget igénylő fizikai munka.

És még ebben a helyzetben is jóval alacsonyabb az érettségi nélküli középfokú végzettségűek elhelyzkedési esélye – a csoport 64 százaléka foglalkoztatott a KSH legfrissebb adatai szerint –, mint a felsőfokú végzettségűeké. A hülye diplomások – akik jelentős részben bölcsészek és felesleges társadalomtudósok –  80 százaléka foglalkoztatott a munkaképes korúak körében. Ha elkezdene végre újra húzni a gazdaság, akkor a diplomások foglalkoztatása feltehetően tovább javulna.

Ezek a számok azt mondják: kamu, hogy nem ér semmit a diploma. Ami semmit nem ér, az az alapfok. Akkor miért is nem arról zajlik a vita, miként lehetne rávenni azokat, akik megállnak 8 általánosnál, hogy tanuljanak tovább?

Ön hogy látja ezt?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik