Gazdaság

A kisebb cégek harmada nem ad cafeteriát

erzsébet utalvány (erzsébet utalvány)
erzsébet utalvány (erzsébet utalvány)

Minél nagyobb cégnél dolgozunk, annál valószínűbb, hogy kapunk cafeteriát. Fordítva is igaz a dolog. A legnépszerűbb béren kívüli juttatás az Erzsébet-utalvány és a Széchenyi-pihenőkártya.

A CafeteriaTrend kutatása azt vizsgálta, hogy az idén mennyire tartották meg a cégek a béren kívüli juttatást, a K&H felmérésében pedig arra voltak kíváncsiak, hogy a megkérdezett kkv-k közül hányan terveznek vele a jövőben.

A Szent István Egyetem és  a Pécsi Tudományegyetem kutatóinak a Cafeteria Trend Magazin, az Országos Humánmenedzsment Egyesület és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával elkészített felméréséből az derült ki, hogy az elmúlt időszak adóváltozásai miatt a korábbinál még inkább közeledtek egymáshoz a kedvezményes és nem kedvezményes adózású juttatási elemek bruttó költségei.

A kutatást vezető Poór József egyetemi tanár szerint az évente változó adószabályok és a munkáltatókat terhelő adminisztrációs terhek ellenére a legtöbb munkáltató mégis a juttatások mellett dönt. A felmérésbe bevont 419 cég 84,7 százaléka nyilatkozott ugyanis úgy, van náluk béren kívüli juttatás az idei évben. Az is kiderült azonban, hogy míg az 1000 fő feletti cégeknél 87 százalékos az arány, addig a 10 fő alatti vállalkozásoknál mindössze 34 százalékos.


Fotó: Kummer János

A K&H és a GfK kutatásából viszont az derült ki, hogy a megkérdezett 500 hazai kkv közül megint kevesebben, mindössze 42 százaléknyian kívánnak béren kívüli juttatást nyújtani a dolgozóiknak. Évekkel ezelőtt még 75-80 százalékos volt az arány. Cégméret szerint a mikrovállalkozások 37 százaléka tervezi, hogy valamilyen cafeteria-elemmel támogatná a dolgozóit. A kis- illetve középvállalkozásoknál ennél valamennyivel jobb az arány (46, illetve 59 százalék).

A különböző szektorokban igen eltérő a béren kívüli juttatások alkalmazásának gyakorisága. Az ipari, építőipari vállalkozások állnak az élen, hiszen 50 százalékuk tervezi beépíteni bérezési rendszerébe valamely cafeteriaelemet. Ezzel szemben a szolgáltató vállalkozásoknak csupán 38 százaléka gondolkodik béren kívüli juttatásban, míg a mezőgazdasági és kereskedelmi cégek közel azonos arányban (45 és 43 százalék) tervezik alkalmazni a cafeteriajuttatásokat.

Mindkét felmérésből az derült ki, hogy a legnépszerűbb az immár havi 5000 helyett maximum 8000 forinttal kiadható Erzsébet-utalvány és a Széchenyi-pihenőkártya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik