Gazdaság

Örüljünk: itt az olcsó(bb)ság kora!

legolcsóbb (olcsó, árcédula, )
legolcsóbb (olcsó, árcédula, )

Még soha nem volt ilyen alacsony az infláció Magyarországon.

Áprilisban mindössze 1,7 százalékkal volt drágább az élet Magyarországon, mint egy évvel korábban, ami példátlan, egyszóval történelmi rekord. Ez a harmadik hónap, amikor már nemcsak hogy a három százalékos jegybanki célt teljesíti az infláció, hanem jócskán alulmúlja. Többféle áru ára esett márciushoz képest: olcsóbb lett az üzemanyag, a tojás és az étolaj, miközben persze azért más kategóriákban volt drágulás is (friss zöldségek, kakaó, cukor, sajt, ruhák). Összességében így is drágultak az élelmiszerek.

Hatott a rezsicsökkentés is: a háztartási energia 8,4 százalékkal lett olcsóbb, a vezetékes gázért és az elektromos energiáért a KSH tapasztalata szerint egyaránt 10 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, míg a távfűtés ára 11,7 százalékkal csökkent 2012. áprilishoz képest.

A rekordértékhez hozzátartozik, hogy tavaly ilyenkor pont viszonylag magasan voltak az árak, így azokhoz képest jobban látszik a visszaesés. Az elemzők szerint a következő hónapokban ezért enyhe emelkedés jöhet, ám nem várható, hogy meghaladja a célértéket egy jó ideig, különösen mert nyárra újabb rezsicsökkentés jön, s ráadásul addigra remélhetőleg a tavalyi aszály árát sem kell már majd fizetni. Azt, hogy végre nem kell majd állandóan bosszankodni a kasszánál az áremelések miatt, annak is köszönhetjük, hogy az emberek nem nagyon mernek költeni a bizonytalan gazdasaági helyzetben, s ha van pénzük, inkább megtakarítják. Így a gyártók és szolgáltatók sem emelhetnek, mert akkor esetleg a konkurenciához pártolnának a vevőik.

A vevők Kánaánja elemzők szerint még kitart egy darabig. Az év egészére 2,4-2,6 százalék körüli drágulást várnak az elemzők.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik