Gazdaság

„Biztos forrásból” jött a trafikmutyis levél

Meghekkelték a trafikmutyit leleplező lapot és eltüntették a bizonyítékokat a fideszes befolyásgyakorlásra.

Hétfő délután több órán állt a hajdúszoboszlói Szoboszlóihírek.hu oldala, miután valaki magyarországi IP-címről bejutott a lap szerverére, és törölte azt. Ennyit írt ki: „hacked by MR.ART@N—IRAN is my love”, azaz „hekkelte MR.ART@N—IRÁN a szerelmem”.

A lap korábban arról közölt leveleket, hogy Kocsis Róbert, a Fidesz hajdúszoboszlói elnöke a trafikpályázatra jelentkezőket véleményezte egy e-mailben, amelyet Bodó Sándornak, Hajdú-Bihar megye fideszes elnökének, leendő városi képviselőjelöltnek írt. Ebben egyes pályázatokat támogat, másokat nem, és az egész levelet átlengi egy keretmegállapodás végrehajtásának hangulata.

Mint megtudtuk, a levelet egyébként másolatban kapta meg a lap szerkesztősége. Kérdésünkre, miszerint akkor honnan tudták, hogy eredeti, Buzási László, a lap egyik vezetője azt mondta: „Biztos helyről kaptuk.” Úgy véli, nehéz helyzetbe kerülne, ha meg kéne bíróságon védenie az igazát, ám egy rendőrségi eljárás esetén alighanem az érintettek gépeit is lefoglalhatnák, ami bizonyíthatná.

A szerver feltörésére egyébként készültek. „Számítottunk rá, hogy lehet valami, kis város Szoboszló” – magyarázta Buzási. A lapnál péntek óta ügyeletben voltak az informatikusok és hétfő estére helyreállították a szerver tartalmát. Egy kommentelő szerint egy Joomla-hibát használtak ki a digitális duhajok: „Még igazán hekkelésnek sem nevezném” – fogalmazott.

A lap cikke a levélről, amelynek másolatát a Facebookra is feltették, itt olvasható. A levelet egyébként azóta is többször idézték, egyebek között az MSZP is.

Más mutyikról olvassa a Caféblogon a Trafikmutyi blogot!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik