Belföld

Pályázatot írtak ki vesztes régi trafikosoknak

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. felhívást jelentetett meg, amelyre a korábbi koncessziós pályázaton vesztes, régóta trafikot üzemeltetők jelentkezhetnek.

A mostani felhívásban a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. azon magánszemélyek jelentkezését kéri, akik a 2013. február 22-i beadási határidővel (2013. április 22-i eredményhirdetéssel) zárult, koncessziós eljárásban pályázatot nyújtottak be, de jogosultságot nem nyertek, és megfelelnek egyszerre több követelménynek.

Feltétel, hogy a jelentkező legalább 20 éve, legalább egy, döntően dohánytermék értékesítésével foglalkozó szakboltot üzemeltessen. Feltétel, hogy ezt a tevékenységet egyéni vállalkozóként, vagy olyan gazdasági társaság útján, végezze, amelyben ő, és/vagy a Ptk. szerinti közeli hozzátartozója (vagy ők együttesen) legalább minősített többségű (hetvenöt százalékos) szavazati joggal rendelkezik, és amely gazdasági társaságnak bejegyzett főtevékenysége a dohányáru-kiskereskedelem (TEÁOR 4726) és máshonnan nem rendelkezik jövedelemmel, kivéve az állami ellátásokat, illetve a kamatjövedelmet.

A kiírás szerint a kiskereskedelmi egység akkor minősül trafiknak, ha az üzlethelyiségben kizárólag kiskereskedelmi tevékenység folyik, és a kiskereskedelmi egységből származó éves nettó árbevétel nem haladja meg a 100 millió forintot, illetve az adott kiskereskedelmi egységből származó éves árbevétel az elmúlt öt lezárt üzleti év átlagában legalább 80 nyolcvan százalékban dohánytermék kiskereskedelmi értékesítéséből keletkezett, és az adott kereskedelmi egység 1993. január 1. előtt kezdett üzemelni, és azóta változatlan helyen, – az öröklés esetét ide nem értve – változatlan tulajdonosi viszonyokkal üzemel. A feltételrendszer kizárja a hálózathoz (beszerzési társuláshoz, franchise-rendszerhez stb.) tartozó trafikokat.

A felhívásra azok jelentkezhetnek, akik korábban határidőben pályáztak és egyetlen koncessziót sem nyertek.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. a jelentkezéshez űrlapot is mellékelt a honlapján, és kiköti, hogy jelentkezni kizárólag a jelentkezési űrlap hiánytalan kitöltésével, a mellékletek maradéktalan csatolásával, kizárólag ajánlott tértivevényes levél útján lehet, amelyet 2013. május 21-ig postára adtak. A jelentkezéshez mellékelni kell (egyszerű másolatban) az elmúlt öt lezárt üzleti év teljes, aláírt beszámolóját (egyéni vállalkozó jövedelmére irányadó benyújtott éves bevallásait); az elmúlt öt lezárt üzleti év úgynevezett “áfa-kódonkénti” napi bevétel-összesítőt (“pénztárgép éves zárás”).

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a társaság a fentieken túlmenően további adatokat kérhet (így különösen számlák bemutatását), illetve megkeresheti a hatóságokat, és más módon is jogosult annak igazolását kérni, hogy a jelentkező a fentiek szerinti feltételeknek maradéktalanul megfelel.

Orbán Viktor miniszterelnök május 3-án, a Kossuth Rádióban elhangzott interjúban jelentette ki, hogy “nem engedhető meg, hogy elveszítsék a megélhetésüket azok, akik eddig főállásban trafikot működtettek, de nem nyertek a dohányboltpályázaton”. A kormányfő akkor azt mondta, keresi a jogi lehetőséget arra, hogy azok a trafikosok, akik eddig dohánytermék-kiskereskedelemből éltek, ne veszítsék el megélhetésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik