Gazdaság

A világ legdrágább városában mi csak aprópénzt érünk

Hongkong (hongkong)
Hongkong (hongkong)

Tíz napra sem lenne elég egy évnyi budapesti bérleti díj Hongkongban.

Hongkong továbbra is a világ legdrágább kereskedelmi ingatlanpiaca, a bérleti díjak 150 százalékkal magasabbak a New York-inál és 400 százalékkal haladják meg London és Párizs bérleti díjait. Egy év budapesti bérleti díj csak 10 napra elég Hongkongban – derül ki a CBRE ingatlan-tanácsadó cég legfrissebb adataiból.


Fotó: AFP / Philippe Lopez

A CBRE legfrissebb negyedéves nemzetközi kutatása a nemzetközi kiskereskedelmi láncok erős keresletét mutatja, amely a visszafogott fejlesztésekkel kombinálva rekordmagas bérleti díjakhoz vezet. A lista élén, mindenkit messze lekörözve persze Hongkong áll, évente 36 351 euró négyzetméterenként. A második legdrágább New York (24 944 €/nm/év), ahol számos új amerikai és nemzetközi lánc nyitott üzletet 2012-ben, döntően a városba érkező erős nemzetközi turista jelenlét miatt. Új fejlesztés kevés van New Yorkban, bár Manhattanben az 5. sugárúton még található üres üzlethelyiség, főleg a 49. és az 59. utca között.

London, Párizs

Európa legdrágább városa London (8 843 €/nm/év) és Párizs (8 820 €/nm/év), s itt továbbra is korlátozott a kínálat, és magas a kereskedelmi ingatlanok bérleti díja. Hongkonghoz hasonlóan sok, London központjában helyiséget kereső kereskedő kénytelen volt más helyszín után nézni.

Ez leggyakrabban a Bond Streeten történt, a kereskedők közül sokan inkább a környék más utcáiban kerestek helyiséget: így járt az Oscar de la Renta, amely új, 185 négyzetméteres üzletét végül a Mount Streeten nyitotta meg, vagy a Celine, amely pár házzal arrébb helyezte el 740 négyzetméteres bemutatótermét – ezek egyébként mindkét márka első brit üzletei.

Pesti pangás

„Szemben a globális trendekkel, ahol a vegyesen alakuló gazdasági mutatók mellett is emelkednek az első osztályú ingatlanok bérleti díjai, Budapesten főleg a szűk piac miatt a díjak az 1000 euró/négyzetméter/év szinten ragadtak. Nem sok új kereskedő jelenik meg a magyar fővárosban, és a működési költségek optimalizálása is folyik, ami lefelé nyomja még az első osztályú ingatlanok bérleti díjait is. Így a budapesti kiskereskedelmi piac kínálatát könnyen alkalmi vételnek is nevezhetjük” – nyilatkozta Csörgő Anita, a CBRE kereskedelmi ingatlanokkal foglalkozó vezetője, aki szerint mindez jó lehetőséget teremt az új márkáknak a terjeszkedésre, hisz a piac elérte a gödör alját, és a következő években várhatóan magához tér.

Csak a kulcspiacok

Az első osztályú ingatlanok bérleti díjai a legdrágább városokban erősen tartják magukat a szűk kínálat és a jelentős kereslet következtében. A kiskereskedelmi forgalom lassuló növekedése és a feszült fogyasztói bizalom miatt a nemzetközi kiskereskedelmi láncok a hosszú távú növekedési stratégiájukhoz tartják magukat, ami a kulcspiacokon való bővítést eredményezett, New Yorkban, Londonban és Moszkvában – tette hozzá Raymond Torto, a CBRE vezető közgazdásza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik