Gazdaság

Ezt üzeni Trichet Magyarországnak

Jean-Claude Trichet volt EKB-elnök finoman beszólt a magyar jegybank függetlenségére.

Magyarországról is beszélt az euróövezet jegybankját, az Európai Központi Bankot nyolc éven át vezető jegybankár az Alapblog.hu-nak adott interjújában. Szerinte Magyarországnak és a hasonló cipőben járó országoknak csak akkor szabad csatlakoznia az euróövezethez, ha hitelesen bizonyítani tudják, hogy az egész társadalomban és a politikai spektrumon is egyetértés van azzal kapcsolatban, hogy kell nekünk az euró.


Fotó: AFP / Patrick Kovarik

Ezen kívül a jegybank függetlenségét tartotta fontosnak kiemelni Magyarországgal kapcsolatban. „Egy dolgot szeretnék nagyon nyomatékosan a tudtukra adni: a globális és azon belül az európai válság és annak eddigi, sikeresnek mondható kezelése bebizonyította, hogy a fejlett világ egyik legnagyobb erénye, erejének egyik legfontosabb záloga a jegybanknak a kormánytól, a politikától való függetlensége, és az, hogy ezt a függetlenségét hitelesnek fogadják el a piacok, a befektetők. A fiskális, a gazdasági és a monetáris politika annak átláthatóságától válik hitelessé, kiszámíthatóvá a befektetők körében is. Attól, hogy e politikát a demokratikus intézmények folyamatosan számon kérik. Ez az én üzenetem Önöknek” – fogalmazott.

Szerinte egyébként az euró mint deviza sohasem volt veszélyben, erre utal az is, hogy jó ideje tartja a dollárral szembeni árfolyamát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik