Gazdaság

Csak a mának él, akinek nincs gyereke?

Matolcsy példaképét alázta egy brit történész, de kapott a fejére.

„Hosszú távon mindannyian halottak vagyunk.” Ez a sűrűn idézett mondás Matolcsy György példaképétől, a brit John Maynard Keynestől származik, és még halála után 67 évvel is balhét kavart. Nemrégiben ugyanis Niall Ferguson, egy híres brit gazdaságtörténész egy konferencián úgy kommentálta ezt a mondatot, hogy ez a szemlélet okozta a mostani világgazdasági válságot, és Keynes csak azért mondhatta, mert homoszexuálisként elvett egy balerinát, akiről „legfeljebb a költészetről beszélgethetett”, és nem voltak gyermekei.

Az állításokat döbbent csend fogadta a kaliforniai konferencián. A tudósítók közül az egyik így kommentálta a dolgot: „Ezek szerint Ferguson világában, ha homoszexuális vagy, vagy esetleg nincs gyereked, akkor nem érdekelhet a jövő vagy a társadalom helyzete. Ez új mélypontja a homoszexuálisok megkülönböztetésének.”


John Maynard Keynes
Forrás: AFP

A provokatív skót történész, aki a Harvard egyetemen tanít és a konzervatívok liblingje, azóta már bocsánatot kért ezekért a mondatokért, amelyeket utólag „ostobának és tapintatlannak” minősített. Hozzátette, hogy „elfelejtette”, hogy Keynes báró felesége, Lydia elvetélt, ezért nem volt Keynesnek gyermeke.

Részletes tudósítás az ügyről a Guardianben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik