Gazdaság

Nyugtalanok a Varga-csomag miatt

Varga-Mihaly(2)(210x140)(2).jpg (Varga Mihály)
Varga-Mihaly(2)(210x140)(2).jpg (Varga Mihály)

A kormány által bejelenteni kívánt új kiigazítások mozgathatják az árfolyamokat pénteken a tőzsdén – vélekedtek az MTI által megkérdezett piaci szakértők.

Az Equlior Befektetési Zrt. elemzője azt mondta, bár a nemzetközi hangulat kedvező, a BUX gyengülhet a hét utolsó kereskedési napján azokra az értesülésekre, amelyek szerint a kormány megemelné a tranzakciós adót. Ez elsősorban az OTP árfolyamát húzhatja le, mivel egy ilyen intézkedés csökkentené a pénzintézet díj- és jutalékbevételeit. Az elemző szerint a magyar piac technikai szempontból is megérett a korrekcióra. Az OTP a BUX-ot is negatív tartományba viheti pénteken, annak ellenére is, hogy a többi nagyobb papírnál kis plusz várható

Közben megjött a csomag.

Balásy Zsolt, az MKB részvénystratégája szerint semmi nem változik a világban: „szinte teljes globális részvénypiaci rali, amiből a magyar piac szinte teljesen kimarad”. Pénteken is néhány tized százalék pluszra készül Európa, ami vélhetően az OTP-nek segít majd valamelyest. „A magyar részvényeknél ráadásul az újabb kidolgozás alatt álló megszorító csomag miatt lehet ismét aggódni egy kicsit” – írta a szakértő. Az OTP-vezér az [origo]-nak pénteken éppen arról beszélt, hogy a bankadó és a tranzakciós adó megteszi hatását, az utóbbi miatt a cégek egy része kitelepíti Magyarországról a pénzforgalmát.

Fotó: Kummer János

A kormány gazdaság- és társadalompolitikájával összeegyeztethető és egyben az Európai Unió számára is elfogadható lépések kidolgozására kérte fel csütörtökön a kormányfő a nemzetgazdasági minisztert azért, hogy Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól – közölte a kormányszóvivő. Giró-Szász András azt mondta: Orbán Viktor is részt vett a Fidesz elnökségi ülésén, amelyen az Európai Unió által javasolt, a túlzottdeficit-eljárással kapcsolatos lépéseket tárgyalták meg.

Giró-Szász András kormányszóvivő és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatóját a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése érdekében szükséges intézkedésekről a kormany.hu 11 órakor élőben közvetíti. Itt megnézheti.

Varga Mihály korábban azt mondta, csak olyan csomagot vállal, amely több előnnyel jár, mint hátránnyal. Olyan csomagnak nincs értelme, amelyik még nehezebbé teszi a kilábalást. Ismerjük az Európai Bizottság álláspontját. Azt mondják, mivel a gazdasági növekedés gyengébb lett annál, mint amire számítottunk, emiatt nem folyik be a tervezett bevétel. Az idő fogja eldönteni, hogy ez mennyire megalapozott.

Varga Mihály a HírTv-nek azt mondta, Magyarország a tranzakciós adó emelésével kerülhet ki a túlzottdeficit-eljárás alól. A tárcavezető szerint illetékből kevesebb bevétel folyt be az államkasszába, mint amennyit vártak. Hozzátette, megvizsgálják, hogy a bankokra és pénzintézetekre kivetett teher emelésével végrehajtható-e a kiigazítás. A javaslatokat akár már ezen a héten is eljuttathatja a kormány az Európai Uniónak. Varga ettől függetlenül vitatja a lépés szükségességét, szerinte ugyanis az uniós szakemberek tévednek: az államháztartási hiány nem fogja elérni a 3 százalékot.

Az Európai Bizottság minapi prognózisában amúgy egyetlen ajánlást vagy elvárást sem fogalmazott meg Magyarországgal szemben azon kívül, hogy hosszú távon biztosítsa: a hiány 3 százalék alatt marad. Annyit írt, hogy újabb lépések nélkül nem valószínű, hogy tartható a jövő évi deficitcél. Olli Rehn azt mondta, három ország kap zöld jelzést (Románia, Lettország és Litvánia), ők kikerülhetnek a túlzottdeficit-eljárás alól. Magyarország viszont kissé elvétheti a 3% alatti hiánycélt mindkét évben, ugyanakkor a kormány további intézkedéseket hozhat a hiány további csökkentésére.

Összehasonlítva a 2012-es és az idei konvergenciaprogramot, az derül ki, hogy a kormány szerint tavaly óta minden lényeges szempontból rosszabbul teljesít az ország – írta korábban a Költségvetési Felelősségi Intézet ügyvezetője. A 2013-as reálfogyasztás szintjét jelentősen emeli a rezsicsökkentés, de még így is romlottak a fogyasztási kilátások a 2014–2015 évekre. 2010 és 2015 között a GDP reálértéke csak 5 százalékkal emelkedik, vagyis Németországhoz képest ebben az öt évben Magyarország nem konvergál, hanem lemarad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik