Gazdaság

Megsarcolják az ajándékpénzeket

huszezer-forint(1)(1)(960x640).jpg (forint, húszezer, húszezer forint, )
huszezer-forint(1)(1)(960x640).jpg (forint, húszezer, húszezer forint, )

A januártól érvényes új szabály szerint 18 százalékos illeték terheli a pénzbeli ajándékozást. Ráadásul visszamenőleg.

Illetékköteles januártól a bankszámláról bankszámlára utalt, legalább 150 ezer forintnyi ajándék összeg. Igaz ez a szabály a takarékbetétes ajándékozásra is. Pedig 1991 óta nem volt illetékköteles az ilyen tranzakció – hívja fel a figyelmet az RSM DTM blogján Fajcsák Gábor nemzetközi adószakértő. Kivétel egyedül az az eset, ha az ajándékozó és az ajándékozott egyenes ági rokonai egymásnak.

Ráadásul az új szabályt az idén januártól illetékkiszabásra bemutatott, vagy más módon az állami adóhatóság tudomására jutott vagyonszerzési ügyekre, illetve a kezdeményezett eljárásokra is alkalmazni kell. Az pedig a szakértő szerint ellentétben áll az adózási alapelvekkel és a jogbiztonság elvével is. Hiszen visszamenőleges adóztatást rendel el.

Mindez azt jelenti az adóhatóság álláspontja szerint, hogy ha valaki nem jelentette be az adóhatóságnak, hogy korábban ajándékba pénzt kapott, akkor ez a tranzakció most január 1-jétől visszamenőleg illetékkötelessé válik. S nem az számít, hogy mikor történt az ajándékozás, hanem az, hogy azt mikor jelentik be, illetve mikor jut az adóhatóság tudomására. Az 5 éves elévülési idő tehát innen ketyeg. Ami azt jelenti, hogy extrém esetben akár 20 évvel ezelőtti ajándékozásra is keletkezhet adókötelezettség!

A vagyonszerzést egyébként 30 napon belül kell bejelenteni.

Mentesülnek viszont a szabály alól az egyenes ági rokonok, mivel 2010 augusztusa óta közöttük minden ajándékozás illetékmentessé vált. Náluk tehát az sem probléma, ha valamikor korábban nem jelentettek be egy nagyobb összegű pénzajándékozást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik