Jó idő és egyre több Magyarországon termesztett spenót fogadja a piacra járókat. A paraj segíti az emésztést és a hasnyálmirigy működését, nem utolsósorban pedig finom. A Vásárcsarnokban már 300 forint alatt is kapható egy kiló, és a Lehelen is csökkent az ára a múlt hét óta.
Vidéken nem ússzuk meg ennyiből, Debrecenben 800, Kecskeméten 750 forint körül mérik a spenót kilóját, a szegedieknek viszont 500 forintnál többet nem kell fizetniük.
Fotó: Northfoto
Sóska, mángold – ha van
A sóska hiába van tele C-vitaminnal, ha egyelőre alig van belőle a piacokon. Egyelőre főleg csak a vidéki piacokon árulják, ára megegyezik a spenótéval.
Érdemes viszont egy másik zöldes levelű spenótrokon, a mángold irányába nyitni. Ízre tisztára, mint a spenót, viszont tele van A-, B1-, B2- és C-vitaminnal, tartalmaz cukrot, pektineket, szerves savakat, foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot és vasat. Halételek mellé köretnek kiváló. Mángold-recepteket itt talál.
Így eszi meg a gyerek a zöldet
Sokan azért legyintenek a spenótra, sóskára és társaikra, mert a gyerek úgysem enné meg. Épp ezért célszerű már azelőtt spenótot adni a gyerekeknek, mielőtt a közétkeztetés megutáltatja a kétes ízű óvodai megoldással. Kisebbeknél a Popeye-történet lehet csalogató, nagyobbaknál egy-egy jól eltalált recept, legyen ez a spenóttal töltött palacsinta vagy a sóskaleves.