Gazdaság

Itt az 1400 forintos krumpli!

krumpli (krumpli)
krumpli (krumpli)

Az újburgonya és a primőr répa mellett a medvehagyma is újdonság most a piacokon.

Újdonság mostanában a piacokon a mostanában egyre népszerűbb medvehagyma, ami az idén kicsit később jelent meg, a mostoha időjárás miatt. Többnyire vadon terem, de ha a kertben jó árnyékos helyet találunk neki, akkor háznál is megmaradhat. A gyöngyvirághoz hasonlító kardszerű leveleket lehet elfogyasztani. Az íze olyan, mint a fokhagymáé, csak gyengébb. Használható salátákhoz, levesekhez, húsokhoz, szendvicsekhez, főzelékekhez, pogácsába, de például pestot is lehet készíteni belőle. S ami külön jó, számos pozitív hatása van az emberi szervezetre. Szedni azonban nem lehet akármennyit, és mindenhol, mert

Fotó: Hír24

A nyíregyházi piacon ritkaságnak számít a medvehagyma, mert azon a környéken nem terem. Ha van, akkor Erdélyből hozzák, például Máramarosszigetről, és 150-250 forintért kínálnak egy csokorral belőle. A piaccsarnokban árulnak medvehagymás gomolyát is, de azt a szárított levelekkel fűszerezik. Debrecenben 200 forint egy csomó, Székesfehérváron 150, Győrben pedig 100-200 forint a piaci ára, attól függően, mekkora a csokor. A fehérvári árus a saját kertjében termeli a fokhagyma ízű fűszert, s azt mondja, nagyon sokan keresik, viszik. Győrben is népszerűek a zöld levélkék, és több árusnál is kaphatóak.

Az üzletláncokban is kapható a medvehagyma, a Tescóban például 399 forint volt belőle 10 dkg.

Aki úgy tervezi, kirándulni megy, és saját kézzel szed majd a fűszernövényből, az nem árt ha tudja, hogy állami erdőben fejenként legfeljebb 2 kilót lehet szedni, saját szükségletre. Ennél nagyobb mennyiséghez már engedély kell. Természetvédelmi területen pedig semennyit nem szabad engedély nélkül leszedni.

Akinek ennyi nem lett volna elég medvehagymából, annak egy programot is ajánlunk: ezen a hétvégén lesz Orfűn a Medvehagyma Fesztivál.

Ezen a héten a Fény utcai piacon már lapható hazai újburgonya. Igaz, még nagyon drága, 1380 forint kilója. Tavaly ilyenkor is csak ezen a piacon volt kapható, de akkor 980 forintért adták. Sárgarépából is megérkezett ezen a héten a primőr a fővárosi piacokra, ahol 280 és 350 forint közötti árban kapható. Egy éve is hasonló árban, 250 és 400 forint között kínálták.

Ahogy az újkrumplinak és répának sincs még igazi szezonja, úgy az epernek sem, így az import gyümölcs ára egyelőre az egekben van. A piacon azonban feleannyiért is kaphatunk, mint az üzletláncokban.

A bevásárlókosárból úgy tűnik, a piacra megint érdemesebb lesz menni, mert a vizsgált termékek közül egyedül a sárgarépa, a vöröshagyma és a sertéscomb olcsóbb az üzletláncokban, mint a Fővám téri piacon. Paprikából már hazait vehetünk, import a tölteni valóból csak kevés helyen van. Paradicsomból és uborkából is árulnak hazait, de a külhoni egyelőre még jóval olcsóbb. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik