Gazdaság

Tárt kapukkal várjuk a pénzes kínaikat

kinaiak(960x640)(1).jpg (kínai, túrista, shanghai, kína)
kinaiak(960x640)(1).jpg (kínai, túrista, shanghai, kína)

Először a kínai és vietnami befektetők kapcsolódhatnak be abba a programba, amely vízumot ad nekik, ha elég sok magyar állampapírt vásárolnak.

Megkötötte az Államadósság Kezelő Központ (ÁAK) az első forgalmazói szerződéseket a letelepedési kötvény értékesítésére. A program lényege, hogy azok a külföldi befeketetők, akik Magyarországon képzelik el a jövőjüket, minimum 250 ezer eurónak megfelelő (74 millió forintnyi) ötéves magyar állampapír vásárlása mellé ötéves tartózkodási engedélyt kaphatnak, amit meg is lehet hosszabbítani. Legelőször a Kínában és Vietnamban élő érdeklődők kapcsolódhatnak be a programba.

A letelepedési kötvények értékesítéséből várt összegekkel az év eleji devizakötvény-kibocsátás, a Prémium Euró Magyar Államkötvényekből (PEMÁK) befolyó pénzek, valamint az Európai Beruházási Banktól (EIB) lehívható források mellett az ÁKK már alapvetően fedezni tudja az idén lejáró 5,1 milliárd eurónyi devizaadósságot – mondta a Népszabadságnak Borbély László András, a szervezet általános vezérigazgató-helyettese.

Magyarország egyébként nem az első ország, amely lehetővé teszi az állampolgárság megvásárlását. A világ legnépszerűbb bevándorlási helyszíneinek számító országokban viszonylag elterjedt a befektetéshez kapcsolódó zöld kártya vagy letelepedési engedély. Becslések szerint körülbelül 20 ország teszi jelenleg is lehetővé az állampolgárság „megvásárlását”, s legalább még öt ország fontolgatja ezt.

Ám a letelepedés minden esetben a versenyszférába való beruházáshoz kötődik, nem az államba való beruházáshoz, mint a magyar programnál. És szinte mindenütt az állásteremtést kérik cserébe, nem a kormány költségvetési mozgásterének növelését lehetővé tévő állampapír-vásárlást. Az ÁKK Zrt. tudomása szerint sincs más országban példa erre.

Ha kíváncsi arra, a nagyobb országok közül melyikbe milyen feltételekkel lehet bevándorolni kattintson ide!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik