Gazdaság

Földárban úszhatnak a gazdák

termofold(430x286)(4).jpg (termőföld)
termofold(430x286)(4).jpg (termőföld)

Hihetetlen, de igaz a reggeli hír: valóban példátlanul sok földet ad haszonbérletbe a kormány.

Eldöntötte a kormány szerdai ülésén, hogy  idén „rövid időn belül” 200 ezer hektár állami földet fog meghirdetni haszonbérletre. Az első félévben lesznek a kiírások, és év végéig el is bírálják majd a pályázatokat – ígérte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a döntésről tartott tájékoztatón.  „Ez egy rendkívül fontos döntés, hiszen ilyen léptékű program még soha sem volt” – fogalmazott.


Fotó: MTI / Czeglédi Zoltán

Ennyi földet egyébként csak úgy lehet meghirdetni az eddigi pályázatok után, hogy lényegében már most haszonbérletben lévő földeket hirdetnek meg, mint korábban megírtuk. Mint a miniszter is mondta, a 2017. március 31-ig lejáró összes bérletet meghirdetik. „Így elegendő ideje lesz az új felhasználóknak a felkészülésre” – tette hozzá indoklásként. Ezzel egyébként összesen 7 évnyi szerződéstömegre nő a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet által újrakötött szerződések mennyisége. Információink szerint a szerződések zöme 20 évre szól, egy részük pedig 50 évre.

Kisebb birtokokat szeretnének

A kormány álláspontja, hogy a kisbirtokok-nagybirtokok arányát módosítani kell a jelenlegi fele-fele arányról, s hogy a nagybirtokok aránya ne legyen nagyobb 20 százaléknál. „A 200 ezer hektár földet családi gazdaságok, kis- és közepes felhasználók számára tesszük elérhetővé” – ígérte Fazekas. „Aki területet nyer, munkát nyer, lehetőséget arra, hogy gazdálkodjon.”  A mostani program keretében több tízezer új bérlő jelenhet meg a gazdaságok körében – véli.

Küzdenek a zsebszerződőkkel

Az új szerződések megoldást jelenthetnek a korábban jogtalanul külföldiekkel zsebszerződésekkel kötött  szerződésekre is a miniszter szerint, aki hangsúlyozta, hogy ezen szerződések vizsgálata folyamatos. Most is 8 ezer hektár föld bérleti jogáért zajlik peres eljárás, ahol 1-10-100 forintos jelképes hektáronkénti bérleti díjért kapott bérletet egy bérlő.

Eddigi eredemények

A 2010-ben meghirdetett első körben 62 ezer hektárt vontak be, ebből 42 ezer hektár lett ténylegesen megpályáztatva, s 1600 szerződést kötöttek meg. A terület legnagyobb részén meg is kezdhették a gazdák a művelést.

A miniszter hangsúlyozta: a nyertesek 92 százalékban 50 hektár alatti birtoktesten gazdálkodnak, így a teljes bérbeadott terület 75 százaléka kisbirtok. Csak a pályázók 2 százaléka jutott 100 hektárnál nagyobb birtoktestekhez, ennek zöme legelő – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik