Gazdaság

Jól fizethet, ha szabadságra megyünk

nyaralás (nyaralás, lazulás)
nyaralás (nyaralás, lazulás)

Eltörölnék a távolléti díj jelenlegi számítását, így mégsem függne a keresetünk attól, hogy hosszú vagy rövid hónapban megyünk-e el szabadságra.

Nagy vitákat kavart az az új szabály, mely a távolléti díj újfajta számításával azt eredményezte, hogy a fix bérezésű dolgozók keresete eltérhetett a megszokottól, attól függően, hogy valaki kevesebb vagy több napot tartalmazó hónapban ment-e el szabadságra. Aki rövid hónapban ment el szabadságra (például februárban), az kevesebbet kaphatott kézhez, aki pedig hosszú hónapban, mondjuk márciusban, annak több lett a borítékjában, mint máskor. Ez tízezer forintot is meghaladó eltérést eredményezhetett.

Most úgy tűnik, visszaállhat a régi rend, és nem fog függni a bérünk attól, hogy melyik hónapban mentünk el pihenni, így nem bukunk súlyos ezreket. A kormány ugyanis módosítaná a Munka Törvénykönyvét, és eltörölné a távolléti díj jelenlegi számítási módszerét.

A módosítás mellett pontosítaná többek között azt is, hogy a munkavállalónak egyben kiadandó 14 nap szabadságot – eltérő megállapodás hiányában – naptári évente és egybefüggően kell érteni – írja az RSM DTM blogja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik