Gazdaság

Árfolyamgát: van, akinek jól jött a hosszabbítás

ügyfélszolgálat (ügyfélszolgálat, )
ügyfélszolgálat (ügyfélszolgálat, )

Úgy tűnik, jó ötlet volt meghosszabbítani az árfolyamgát jelentkezési határidejét.

Eredetileg 2012 végéig lehetett belépni az árfolyamgátprogramba. Addig több mint 120 ezren éltek e lehetőséggel, az adósoknak mindössze negyede. Ezért kitolták a határidőt, először idén március, majd május végéig. Úgy látszik, érdemes volt. Február végére ugyanis már a körülbelül 452 ezer jogosultnak a 31 százaléka lépett be az árfolyamgát-rendszerbe – derül ki a PSZÁF jelentéséből. A rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök állománya február végén 1152 milliárd forint volt, a teljes devizakölcsön-állomány 37 százaléka.

A hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások 2013. február 28-ig 132 558 gyűjtőszámlát nyitottak meg devizaalapú jelzáloghiteles ügyfeleik igénylése alapján. A megkötött árfolyamgát-szerződések darabszáma pedig már meghaladta a 141 ezret. (A szerződéskötés és a számlanyitás között több hét is eltelhet.) A gyűjtőszámla-hitelek állománya február végén meghaladta az 5 milliárd forintot. Az árfolyamgát-konstrukcióban részt vevő gyűjtőszámla-hitelesek február végéig összesen 7 milliárd 443 millió forint kamat megfizetése alól mentesültek.


Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Az árfolyamgát révén a devizahitelesek havi törlesztési terhei minimum 3 évre, de maximum 2017. június végéig mérséklődnek és kiszámíthatóvá válnak (egy svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent 2,5 forinton lehet törleszteni). A devizaárfolyam-változások hatásai a hitel törlesztőrészleteiben ugyanis a rögzített időszak alatt nem jelennek meg, az aktuális piaci és a rögzített árfolyam közötti különbözet a forint gyűjtőszámlára kerül.

A hitel gyűjtőszámlára kerülő kamatrészének megfizetését az állam és a pénzügyi szolgáltatók magukra vállalták, azaz az adós tartozásának ezt a részét elengedik. Ugyanakkor a gyűjtőszámlán felhalmozott követelés után a pénzügyi szolgáltatók a budapesti bankközi kamatlábnak megfelelő kamatot számítanak fel (a közszférában dolgozók ehhez még kamattámogatást is kapnak).

Aki még most fontolgatja a belépést, az az árfolyamgát-szerződés megkötését 2013. május 31-ig kezdeményezheti a devizakölcsönt nyújtó pénzügyi intézménynél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik