Gazdaság

Tilos, mégis gyakran bedőlünk neki

Vásárlás (Vásárlás)
Vásárlás (Vásárlás)

Sok panasz érkezik a fogyasztói csoportokkal, a megosztott üdülési joggal és a kuponos szolgáltatókkal kapcsolatban.

A fogyasztói csoportok szervezését tiltja ugyan a törvény, de a szervezők azzal érvelnek, hogy nem újakat hoznak létre, hanem a régiekbe léptetnek be új tagokat, így újabb jogszabályi rendezés nélkül nem oldódik meg ez a probléma – mondta Baranovszky György, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége ügyvezető elnöke szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Az EU területére évente átlagosan 1700 veszélyes termék érkezik, az ezek miatti riasztásban, majd kiszűrésükben tavaly Magyarország érte el a legjobb helyezést – mondta Pintér István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója.

A jövőben a vállalati oldalról a fogyasztók életminőségét befolyásoló eszközökre kell fókuszálni a fogyasztóvédelmet – fejtette ki Baranovszky György. Példaként említette, hogy távollevők között telefonon is létrejöhet a szerződés, amelynek a létrejöttét hangfelvételen kell rögzíteni. Tipikusan ilyenek a közüzemi és a távközlési szolgáltatók fogyasztói szerződései. A problémák a hangfelvételekhez való hozzájutáskor jelentkeznek.

Pintér István beszélt a fogyasztóbarát emblémáról, amelyet 8 cég kapott meg eddig. Csak hatósági vizsgálat után lehet ehhez hozzájutni, és feltétel az is, hogy a cég ellen egy évig nem indult fogyasztóvédelmi eljárás.

A főigazgató az utazással egybekötött termékértékesítésekkel szembeni panaszokat emelte ki a hozzájuk érkezettek közül. A bolti árhoz képest háromszoros áron adják ilyenkor a termékeket a szervezők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik