Gazdaság

Enyhén nőtt a fogyasztási hitelek kamata

lakáshitel (lakáshitel, k&h, bank, hitel, )
lakáshitel (lakáshitel, k&h, bank, hitel, )

A többi hitelterméknél azonban nemigen volt változás az árazásban. Viszont a korábbinál többen panaszkodtak a pénzügyi felügyeletnél a bankokra.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) azt írja második félévi jelentésében, hogy elsősorban a már meglévő lakossági hiteleknél lát fogyasztóvédelmi kockázatokat. Megállapítják, hogy a lakossági eladósodottság szintje még mindig magas, s hogy augusztusig nőtt azok száma, akik fizetési késedelembe estek. Azóta stagnál ez a mutató.

A fix árfolyamú végtörlesztés hatására a devizaalapú hitelállomány aránya a teljes lakossági hitelállományban – az árfolyamhatás kiszűrésével – a 2011. szeptemberi 60,3 százalékról 2012. január végére 54 százalékra (árfolyamszűrés nélkül 68,8-ról 62,5 százalékra) csökkent, azóta pedig lényegében stagnál.

Az ingatlanjelzálog-fedezetű hiteleknél a végtörlesztés hatására az árfolyamszűrt devizaarány a 2011. szeptemberi 66,7-ről 2012. február végére 56,4 százalékra, októberre 54,6 százalékra változott.

Az elmúlt fél évben a meglévő hitelállományok árazása rendszerszinten nem változott jelentősen, enyhe emelkedés a fogyasztási célú hiteleknél volt. Fogyasztóvédelmi szempontból kockázatot itt az jelenthet, ha ez az emelés nem támasztható alá a szerződési feltételekkel. Ezért erre a PSZÁF a jövőben külön figyelmet fordít.

Várakozások szerint a hitelezés a lakossági fogyasztási kölcsönök állományának bővülésével erősödhet ismét. A PSZÁF a felelős hitelezést (így különösen a hitelezhetőségi limitek betartását) várja el a pénzügyi szolgáltatóktól. Fogyasztóvédelmi szempontból ugyanis kockázatot jelenthet, ha az új hitelekkel a már eladósodott ügyfeleket célozzák meg a szolgáltatók.

A PSZÁF várakozásai szerint a 2009. évi 200 ezerről az idén várhatóan 300 ezer fölöttire nő a pénzügyi szervezetekhez benyújtott panaszok száma, és szektoronként jelentősen eltérő, hogy az adott intézmények ezek mekkora hányadát ítélték megalapozottnak.

A panaszkezelésnél elkövetett jogszabálysértések, problémák megoldására egyébként a PSZÁF komplex intézkedéscsomagot dolgozott ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik