Gazdaság

Ennyit ér a bölcsészdiploma

118-158 ezer forint közötti összeget keresnek a végzett bölcsészek a diplomáspálya-követési rendszer legfrissebb, 2011-es és 2012-es adatai szerint – hívta fel a figyelmet az eduline.hu. A pályakezdők átlagosan négy hónap alatt helyezkednek el, egy részük pedig külföldön próbál szerencsét.

A Miskolci és a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán végzettek átlagosan négy, négy és fél hónap alatt találtak munkát, havi nettó 120-125 ezer forintos fizetés mellett. Külföldön a miskolci diákok 7,2 százaléka, míg Debrecenben minden huszadik tanuló helyezkedett el.

Valamivel könnyebb dolguk volt az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végzetteknek. A hallgatók átlagosan 3,4 hónap alatt találtak állást, havi nettó 134 ezer forintos fizetésért. 14,9 százalékuk – ennek ellenére is – külföldön vállalt munkát a diploma megszerzése után.


Fotó: Neményi Márton

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán tanulók 2010-ben valamivel több mint öt hónap alatt találtak állást, a 2008-ban diplomázók körében a havi nettó átlagjövedelem 170 ezer, a 2010-es évfolyam tagjai körében pedig 142 ezer forint volt. A végzett bölcsészek 11,6 százaléka külföldön talált állást.

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végzettek átlagosan négy és fél hónap alatt helyezkedtek el a munkaerőpiacon. Azok, akik 2008-ban szereztek diplomát, nettó 146 ezer, a 2010-ben végzettek nettó 118 ezer forintot kerestek havonta. Minden tizedik végzett bölcsész külföldön próbált érvényesülni.

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán 2008-ban végzettek 14 százaléka helyezkedett el külföldön, a 2010-ben diplomázóknak pedig 8,7 százaléka vállalt más országban munkát. A munkakeresés átlagosan hét, illetve négy és fél hónapig tartott, havi nettó 158, illetve 139 ezer forintos fizetés mellett.

Ha kíváncsi rá, hányan tudtak elhelyezkedni a szakterületükön, illetve, hogy a bölcsészek hány százalékának kellett váltania, ide kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik