Gazdaság

Az IMF szerint nem lesz meg a hiánycél

IMF_logo (imf)
IMF_logo (imf)

A Nemzetközi Valutaalap szerint idén stagnál, jövőre nőhet a GDP.

Az idén várhatóan stagnál, 2014-ben 1,2 százalékkal nőhet a magyar bruttó hazai termék, míg az államháztartás hiánya mindkét évben a GDP 3 százaléka felett lesz – közölte legfrissebb magyarországi előrejelzésében a Nemzetközi Valutaalap.

Az IMF – úgynevezett négyes cikkely szerinti – éves országjelentésében azt írta, hogy az államháztartási hiány – a jelenleg ismert feltételek mellett – 2013-ban a GDP 3,2 százaléka, 2014-ben annak 3,5 százaléka lesz. Így az államadósság GDP-hez viszonyított szintje a 2012 év végi 79,0 százalékról 2013 végére 79,9 százalékra, 2014-ben pedig 80,3 százalékra emelkedik.

Az IMF szerint a fogyasztói árak 2013-ban átlagosan 3,2 százalékkal, 2014-ben pedig 3,5 százalékkal emelkednek. A munkanélküliségi ráta idén 0,1 százalékponttal 11,1 százalékra nő, majd jövőre 10,9 százalékra csökken.

A washingtoni székhelyű szervezet szerint a külkereskedelmi többlet – egyre lassabb ütemben ugyan, de – tovább nő, a belső kereslet pedig az idén tovább esik, és 2014-ben is csak szerényen emelkedik. A bruttó beruházási ráta a 2012. évi 17,1 százalékról 2013-ban 16,5 százalékra, majd 2014-ben 16,3 százalékra csökken. Az IMF szerint Magyarország potenciális növekedési üteme az elkövetkező két évben 0-0,5 százalék között lesz.

IMF: hiteles gazdaságpolitika kell!

Magyarország megőrizte pénzügyi stabilitását, de robosztus és hiteles gazdaságpolitikai intézkedésekre lenne szükség a bizalom megerősítése, a bizonytalanság csökkentése, a versenyképesség javítása és a növekedési ütem gyorsítása érdekében. Így kommentálta a Magyarországról készült stábjelentést a Nemzetközi Valutaalap igazgatótanácsa.


Fotó: Kummer János

Az IMF irányító testülete kiemelte: a magas központi és külső finanszírozási szükséglet miatt a gazdaság érzékeny a piaci hangulat ingadozásaira, míg a beruházások és a munkaerő-piaci részvétel alacsony szintje gyengíti a hosszú távú kilátásokat. Az igazgatótanács üdvözölte a magyar kormánynak a költségvetési konszolidáció melletti elkötelezettségét, ám jelezte, hogy további intézkedések szükségesek a magas államadósság-ráta tartós csökkentéséhez.

A testület szerint olyan növekedésbarát konszolidációra kell törekedni, amely elsősorban a kiadások hatékonyságának javítását célozza. Ez lehetővé tenné az adók mérséklését és az adórendszer ésszerűsítését. A testület üdvözölte a munkaerő-piaci aktivitás növelésére tett kormányzati lépéseket, ám szélesebb körű reformok elfogadását sürgette.

A termékpiacokon fokozni kell a versenyt és egyenlő feltételeket kell teremteni – írta az IMF legfőbb irányító testülete, hozzátéve, hogy a veszteséges állami vállalatok átstrukturálásának folytatását is megkülönböztetett figyelemmel kell kezelni.

IMF: szüneteltetni kellene a kamatcsökkentést

Jóllehet a javuló külső finanszírozási környezet elősegítette az elmúlt időszakban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris kondícióinak lazítását, a csökkenő infláció nem kellően “lehorgonyzott”, így körültekintő jegybanki magatartásra vallana egy szünet a kamatcsökkentési ciklusban.

Az igazgatótanács kiemelte: az előrejelzett alacsonyabb infláció elsősorban a hatósági árak csökkentését tükrözik. Az ár- és pénzügyi stabilitás, valamint az inflációs célkövető jegybanki politika hitelessége szempontjából fontos az MNB jogi és működési függetlenségének fenntartása – tette hozzá a testület.

Az IMF vezetősége arra hívta fel a figyelmet, hogy a pénzügyi közvetítőrendszer gyengesége továbbra is akadályozza a gazdasági kilábalást, s a bankok működési környezete javításának fontosságát hangsúlyozta. Fokozatosan csökkenteni kell a bankok súlyos adóterheit, és olyan körülményeket kell teremteni, amelyek lehetővé teszik a bankok és a háztartások mérlegeinek rendezését.

“A hitelezés elősegítése érdekében hozott ad hoc intézkedések kisebb valószínűséggel lesznek hatásosak a hitelezés beindítása szempontjából, és nem kívánt hatással lehetnek a hitelportfolió minőségére” – írta közleményében a szervezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik