Belföld

Varga: nincs szükségünk az IMF pénzére

varga-mihaly(430x286)(1).jpg (varga mihály)
varga-mihaly(430x286)(1).jpg (varga mihály)

A hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter szerint a kormány fenntartja szándékát egy hitelmegállapodásra.

Magyarország nem azért kér hitelt az IMF-től, mert pénzre van szüksége, “arra kérünk biztosítást, ami rajtunk kívül történik”, ha például Európában a piacok összeomlanak, vagy turbulencia alakul ki, szükség lehet ilyen megállapodásra – mondta Varga Mihály szerda este a Hír TV Rájátszás című műsorában. Olyan megállapodást szeretne Magyarország, mint Lengyelország, ahol olyan megállapodást kötött a valutaalap, ami nem pénzutalással járt, a lengyelek azt kérték, ha baj van, a valutaalaphoz tudjanak fordulni.

Varga Mihály a magyar kormány és az IMF küldöttségének szerdán megkezdődött megbeszéléseiről elmondta: az IMF képviselőivel szó volt a Magyarország által az IMF-fel és az Európai Unióval kötött 2008-as hitelmegállapodásról, amikor az akkori kormány 20 milliárd eurót vett fel a nemzetközi szervezetektől. A megállapodásba belekerült, hogy amíg az ország nem fizeti vissza a hitelt, addig félévente van egy felülvizsgálati eljárás, amikor az IMF küldöttsége idejön Magyarországra és a szakértőik megnézik, hogyan áll a magyar gazdaság. A mostani látogatás is ennek a felülvizsgálatnak a része.

“Hivatalosan nem beszélünk a hiteltárgyalásokról (…), de az összes téma, amiről beszélünk, mégiscsak arról szól, azt érintheti, hogy most lesz-e végül hitelmegállapodásunk, vagy nem lesz” – mondta a tárca nélküli miniszter.

Varga Mihály hangsúlyozta: a júliusi tárgyalások körüli helyzethez képest jobb az ország állapota, az IMF sem vitatja, a pénzügyi stabilitás helyreállt. Elmondta: az IMF szakértői úgy vélik, a növekedéshez hitelezés kell, a bankok túl vannak adóztatva, tehát csökkenteni kell a bankok terheit.

Úgy vélte: a forint árfolyamának ingadozása abból fakad, hogy magas a magyar államadósság, és magas a háztartások eladósodottsága. Amíg a magyar adósságállomány a régióban a legmagasabb, addig lesznek spekulációs támadások, amelyek a forint árfolyamának a befolyásolását tűzik ki célul – mondta, hozzátéve: a zloty is gyengült az elmúlt napokban.

Varga Mihály szerint a magyar gazdaság mostani helyzetében veszélyes a forint árfolyamának gyengítése. Tekintettel a lakosság és az állam jelentős devizakitettségére, a forintnak stabilnak kellene maradnia, a 275-285-ös sávban – vélte.

Azt is elmondta, hogy nem kapott felkérést a jegybankelnöki posztra, “én a parlamenti munkát tekintem a munkám alapjának, ha kapnék ilyen felkérést, akkor is ezt tisztelettel megköszönném, visszautasítanám”- fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik