Gazdaság

Vissza szeretnének jönni az oroszok

gáz (gáz, )
gáz (gáz, )

Az orosz Grazprom több fronton is nyomulna Magyarországon, erőművet venne, beszállna a gázüzemű üzemeltetésbe és a gáztárolók működtetésébe is. A cég vezére ma kitüntetést vesz át Budapesten.

A Gazprom azért szállna be az európai áramtermelésbe, hogy a villamos energia eladásával egyensúlyozza ki a gázáringadozás miatt hullámzó árbevételeit – adta hírül a Világgazdaság orosz hírügynökségtől kapott információk alapján. Az orosz cég Magyarországon az E.On gönyűi erőművét vásárolná meg, ezen kívül az MVM-mel közösen üzemeltetnének gázüzemű egységeket és beszállna az E.On-tól átvett gáztárolók működtetésébe is.

Az oroszokkal versenyzik a kormány

A lap információi szerint az E.On is nyitott az ország legnagyobb hatásfokúnak tartott erőművének eladására, mégpedig azért, mert most nem tudják megfelelően kihasználni az erőművet a magas gázár illetve a nyomott áramár miatt. A vásárlással az erőmű a saját tulajdonosától kapná a gázt, versenyképes áron, ami biztosítaná a nyereséges működést.

A lap információi szerint emellett a Gazprom az MVM-mel is boltolna: további gázüzemű erőművek közös üzemeltetésébe szállna be, például elképzelhető, hogy felújítanák a litéri és várpalotai erőművet.

Működtetés is érdekli őket

Amint az állami MVM átveszi az E.On gáztárolóját, az orosz cég ennek üzemeltetésében is részt venne, a Déli Áramlat gázvezetékhez kapcsolódóan. Tulajdont azonban nem szerezne.

A cég elnöke, Viktor Alekszejevics Zubkov ma veszi át a Magyar Érdemrend Nagykeresztjét Budapesten. A kitüntetés tavaly októberben kapta a kétoldalú magyar-orosz kapcsolatok fejlesztéséért, de csak most tudta átvenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik