Gazdaság

Távozó tehetségekről panaszkodnak a cégvezetők

Az üzlet odaát van – ezt még mindig kevés magyar tudja (nyelvtanulás, üzlet, nemzetközi, )
Az üzlet odaát van – ezt még mindig kevés magyar tudja (nyelvtanulás, üzlet, nemzetközi, )

Növekedés nem lesz, s egyre nagyobb teher az állam – derült ki a pwc legfrissebb vezérigazgatói felméréséből.

A vezérigazgatók mindössze öt százaléka reméli Magyarország gazdaságának növekedését a következő 12 hónapban – derült ki a pwc könyvviteli és pénzügyi tanácsadócég legutóbbi felmérésben. A Menedzserek Országos Szövetségének „Gazdasági Bokszutca” című  rendezvényén ismertetett eredmények szerint a 173 megkérdezett vezérigazgató 39 százaléka arra számít, hogy stagnálás lesz, míg 51 százalék szerint zsugorodás várható.

A mi stratégiánk jó

A zömében nagyvállalatnál dolgozó vezetők saját cégeik közeljövőjével kapcsolatban optimisták: 60 százalékuk úgy gondolja, hogy vállalata növekedni is fog tudni az elkövetkezendő 12 hónapban. A növekedés forrásaként a legtöbben az új termék bevezetését jelölték meg, s csak ezután következett a nagyobb részesedés megszerzése a piacon és az új piacok kiépítése.

A magyar beteg

Érdekes mód a  magyar vezetők – a globális átlaggal szemben – mégsem az ügyfélkapcsolatokat jelölték meg a leginkább javításra szoruló területként, hanem a működési hatékonyság növelését és az informatikai fejlesztéseket.

A válaszokban volt néhány magyar specifkum is – állapította meg az eredményeket bemutató Szeleczki Zsolt, a pwc partnere. Szerinte a globális átlagnál nagyobb gondokat okoz a magyar vezetőknek a kormányzat, az államadósság, és az állam helyzete (84 százalék jelölte meg ezeket problémaként). Hasonló magyar specifikum a kiszámíthatatlanságra és a növekvő adóteherre való panaszok nagy aránya is.

Rövidlátók lettünk

A cégvezetők ma Magyarországon más országbeli társaiknál kevésbé érzik problémásnak az utánpótlás- és a szakemberhiányt. „Feltehetően emögött nem az áll, hogy ezek a problémák Magyarországon nem jelentenek kihívást, hanem az, hogy ha leköti figyelmünket a rövid távú fájdalom,  akkor luxusnak érezzük a hosszú távú aggodalmat” – fogalmazott Szeleczki Zsolt. A 2-2,5 órás beszélgetések során ezzel együtt az derült ki számára: a vezetők hiányolják az „arcokat” a cégnél, a tehetséges, akár vezetői utánpótlásként szóba jövő karakteres kollégákat , akik eddig mindig szembeötlőek voltak. „Talán beszűkültek, vagy kevesebb lehetőségük van, esetleg elmennek vagy visszahúzódnak” – spekuláltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik