Gazdaság

Varga nyugalmat ígér a gazdaságpolitikában

varga-mihaly(210x140)(4).jpg (varga mihály, )
varga-mihaly(210x140)(4).jpg (varga mihály, )

Kiszámíthatóbb időszak jöhet a vállalatok és a munkavállalók számára. Megszavazták 18 igennel.

„Ha két ember csinálja ugyanazt, az már nem ugyanaz” – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterjelölt a gazdasági bizottsági meghallgatásán, amelynek végén 18 igennel, 6 nemmel, 1 tartózkodással megszavazták. Beszédében azt vezette fel: a kormányzati célok változatlanok, ám a Matolcsy-féle időszak sűrű változásai után most a konszolidáció időszaka jön. „Az alapkövek már a helyükön vannak, most a finomhangolások időszaka következik” – fogalmazott.

Különösen igaz ez az adó területére, amelynél minden változásra érzékenyek a munkavállalók és a cégek is – tette hozzá. Az alapkövek szerinte már ebben is a helyükön vannak: jövedelem típusú adók helyett átállt a gazdaság a fogyasztási típusú adókra.

Növekedés vagy egyensúly

A növekedési pályára állás hozná a foglalkoztatás bővülését, ám a 2012 évvégi növekedés „siralmas volt, amire nem lehetünk büszkék” – mondta. Elmondása szerint abban, hogy Magyarországnak növekedésre van szüksége, a kormány is egyetért az IMF és az Európai Bizottság februári riportjában foglaltakkal. „A vita abban van, hogy ezt hogyan tudjuk elérni” – tette hozzá.


Fotó: Neményi Márton

Az mindenesetre egyértelmű a kormány számára, hogy a túlzottdeficit-eljárás alól ki kell kerülnie az országnak, mert ez azt kockáztatja, hogy uniós támogatásoktól esünk el. „Meg kell győznünk újra és újra az Európai Bizottságot, hogy teljesíteni tudjuk a terveket” – mondta. A túlzottdeficit-eljárás miatt ugyanis „nincs mód arra, hogy választási költségvetésben gondolkodjunk, bármennyire is szeretnénk ezt.”

Beruházunk, tehát vagyunk

„Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a beruházási volumen nőjön” – ígérte. „Ennek érdekében kötjük a stratégiai megállapodásokat, ennek érdekében dolgozunk azon, hogy a keleti nyitás ne csak kereskedelmi nyitás legyen, hanem üzleteket, beruházásokat is hozzon” – mondta. A keleti nyitás célpontjai között felsorolta Oroszországot, Kínát, az arab világot és Közép-Ázsiát is. „Ám nagyon fontos, hogy ez ne a már létező kapcsolataink rovására történjen” – tette hozzá.

Hoppá: egy óvatos kijelentés

Az ország gazdasági kilátásairól szólva – a szinte radioaktívan sugárzó kormányzati optimizmus korában meglepő módon – arról beszélt, hogy az exportunk csökkenhet, ha a legnagyobb felvevőként szolgáló Németországban a vártnál rosszabb lesz a növekedés. Országon belül azonban akár 0,4-0,5 százalékpontnyival is javíthat a növekedésen az, ha a mezőgazdaság csak a szokásos eredményt produkálni tudja a tavalyi aszályos rossz év után. Ezen túl Varga abban is reménykedik, hogy az eddigi éveknél kisebb adósságtörlesztési teher és az adósságváltozások miatt a lakosság is költekezni kezd. Hozáttette: az e-útdíj és a pénztárgépek bevezetésének is el kell indulnia az év első felében, ebben eltökélt a kormányzat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik