Gazdaság

Nem lehetnek nyugodtak a nagybetétesek

Bank (bank, nyugdíjas)
Bank (bank, nyugdíjas)

Ragadós lehet a ciprusi példa: elképzelhető, hogy máshol is felhasználják majd a nagybetétesek pénzét az EU-ban a csődben lévő bankok megmentéséhez.

Új, európai uniós jogszabályba foglalnák a ciprusihoz hasonló bankmentő megoldást, amely szerint a jövőben a nagybetétesek pénzét is fel lehetne használni a csőd szélére jutott bankok szanálásához – mondta a Reutersnek az Európai Parlament egyik befolyásos politikusa, a svéd Gunnar Hökmark

A ciprusi mentőcsomaggal kapcsolatban az európai politikusok néhány nappal ezelőtt még azt hangoztatták, hogy Ciprus esete egyedi, és a mediterrán szigetország számára kidolgozott megállapodás nem teremt precedenst. Ezt kedden is elismételte az Európai Bizottság egységes piacért és szolgáltatásokért felelős szóvivője, Chantal Hughes. “Szeretném egyértelműen világossá tenni, hogy nem fordulhat elő az, hogy a veszteségmegosztásba a 100 ezer eurót meg nem haladó betéteket is bevonják, ez sem most, sem a jövőben nem történhet meg” – szögezte le Michel Barnier szóvivője – írja az origo.

Francois Hollande francia elnök kijelentette, hogy a bankbetétek biztonsága, amely megkérdőjeleződött a ciprusi mentőcsomag esetében, szent és sérthetetlen kell legyen az Európai Unióban. Úgy fogalmazott, “a bankbetétek garantálása abszolút, visszavonhatatlan elv kell legyen”. A ciprusi törvényhozás által a múlt héten elutasított első ciprusi mentőcsomag értelmében minden betétre egyszeri illetéket vetettek volna ki, holott az Európai Unióban általános előírás a 100 ezer euróig terjedő betétek garantálása.

A mentőcsomag hétfőn elfogadott, végső változata már csak a nagyobb betétek befagyasztását írja elő, hogy részben ezekből fedezhessék az ország nagybankjainak szanálását. Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az Eurócsoport vezetője ennek kapcsán ugyanakkor megjegyezte, hogy hasonló megoldásokat a jövőben is alkalmazhatnak az ideges pénzpiacokon, ha a részvényesek és kötvénytulajdonosok bevonása a veszteségmegosztásba nem lenne elegendő.

A francia államfő szerint a betétek védelme a leendő “bankunió lényegi elve” kell legyen, annak érdekében, hogy mindenki biztonságban tudhassa az euróövezet bankjaiban elhelyezett pénzét. A Cipruson alkalmazott lépéseket szerinte kivételesnek, különleges és egyedi esetnek kell tekinteni. E lépéseket mindazonáltal meg kellett tenni – mondta.

Hasonló értelemben nyilatkozott az újságírók előtt Mariano Rajoy spanyol kormányfő is. Másfelől hangsúlyozta, hogy Madrid fontosnak tartja ragaszkodni az európai bankunió létrehozásának, s az európai bankok feltőkésítésének tavaly júniusban elfogadott menetrendjéhez.

Cipruson még mindig nem döntötték el, hogy a nagybetétesek pénzük hány százalékát veszítik el. Mihalisz Szarrisz pénzügyminiszter a BBC-nek azt mondta, akár 40 százalék is lehet a veszteségleírás, de a pontos arány még nincs meghatározva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik