Gazdaság

Épp most kell szakítani a forinttal?

Egyes vélemények szerint ma nem érdemes forintban takarékoskodni, mert lassan olyan alacsony a kamata, mint az euróénak. Megéri-e euróra váltani?

Ma a forintbetétek éves hozama még a legjobb ajánlatoknál is alig kúszik 5 százalék fölé, míg az euróbetétek kamata 2,4-4 százalék között mozog. Adódik a kérdés, érdemes-e még forintban megtakarítani? És ha nem, akkor megéri-e euróra váltani?

Általánosságban azt lehet mondani, hogy csak akkor van értelme euróra váltani a forintot, és úgy befektetni, ha arra számítunk, hogy közben az árfolyam is kedvezően alakul – írja a Pénzcentrum.hu. Vagyis ha úgy véljük, mire lejár az euróbetét kamata, addigra romlik annyit a forint, hogy az árfolyam-különbözet fedezze az átváltás költségeit és a kamatkülönbözetet is. Ha nem, akkor veszíteni fogunk a tranzakción.

Volt az elmúlt években olyan periódus, amikor jobban teljesítettek az euróbetétek, mint a forintlekötések, de az ellenkezőjére is akadt példa. Most nem túl erős a forint. Ha valaki mégis kockáztat, és euróra váltja át, hogy abban fektessen be, annak csak akkor jöhet be a számítása, ha forint még tovább romlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik