Gazdaság

Özönlenek Magyarországra az afgánok

Amerika-ellenes tüntetés Afganisztánban (afganisztán, iszlámellenesség, )
Amerika-ellenes tüntetés Afganisztánban (afganisztán, iszlámellenesség, )

A kormány által szorgalmazott ázsiai nyitás már megvalósul: legalábbis a menekültek szintjén.

Tavaly összesen 332 ezer ember kért menekültjogi státuszt az EU különböző országaiban, köztük Magyarországon – derül ki az Eurostat legfrissebb adataiból. A legtöbben, 26 ezren, Afganisztánból érkeztek, aztán következik Szíria és Oroszország.

Magyarországon is az afgánok képezték a menekültek legnagyobb csoportját: az összesen 2155 menekültből 880, tehát a menekültek majdnem fele afgán. A második legnagyobb csoport (325 fő) az Afganisztánnal szomszédos Pakisztánból származik, és érdekes mód még mindig érkeznek menekültjogi státusz-igénnyel Koszovóból is (225 fő).

Magyarország egyébként nincs a legnagyobb befogadó országok között, még népességarányosan sem. Az EU-n belül – népességarányosan – még kevesebben vágynak Bulgáriába, Csehországba, Észtországgba, Írországba, Spanyolországba, Lettországba, Portugáliába, Romániába, Szlovéniába, Szlovákiába. Magyarán: a térségben lévő országok között népszerű bevándorlási célpontnak számítunk a menekültek szemében, de egy nagyságrenddel le vagyunk maradva a még vonzóbb nyugati államok mögött (még népességarányosan is.)

Részletes adatok az Eurostat honlapján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik